Почетна » Подмлађивање постаје реалност
Здравље Вести

Подмлађивање постаје реалност

 

Уклањањем истрошених ћелија из тела могу се поништити одређени ефекти старења, а постоји и могућност да се истом методом оно успори и одложи појава старачких болести, показало је ново истраживање.

Научници су мишевима давали супстанце чије дејство уклања ћелије које су због оштећења ДНК ушле у такозвано успавано стање. Резултат третмана био је обнављање крзна и поправљање функције бубрега, а мишеви су били способни да трче два пута више од нетретираних.

Водитељ студије Петер де Кајзер и његове колеге из Медицинског центра Универзитета „Еразмус“ у Холандији покушаће да утврде да ли ће третман продужити живот мишевима. Потом би требало да уследе истраживања на људима како би се открило може ли уклањање сенесцентних ћелија да помогне у лечењу различитих болести повезаних са старењем.

Старењем се у ћелијама накупљају оштећења ДНК која се, после одређене границе, више не могу поправљати. Када дођу до тог стања, ћелије се могу претворити у малигне, могу се самоуништити или ући у стање мировања.

Научници су веровали да су ћелије које уђу у стање мировања у организму безазлене. Међутим, сада је утврђено да су њихове концентрације повећане у зглобовима оболелим од артритиса, у венама, као и у катаракти. Њихово накупљање вероватно узрокује болести срца, дијабетес и сличне старачке болести.

 


Пензија