Почетна » Појачајте животну срећу природним путем
Здравље Вести

Појачајте животну срећу природним путем

Фото: Пекселс

Руски стручњаци дају четири једноставна савета којим ћете поспешити развијање допамина, хормона задовољства.

Недостатак само једног хормона у организму, и живот није радостан! Шта учинити како би допамин био на потребном нивоу, а наша психоемоционална основа стабилна? На то питање руски ендокринолози имају одговор. Јер ко од нас не би желео да увек буде лепо расположен. Али то не зависи само од лепог времена напољу и сунчеве светлости. Често се допамин назива хормоном задовољства, тачније он је тај који наговештава задовољство, срећу.

Почиње да се развија у организму пре него што искусимо неко пријатно задовољство: разговор с блиским људима, укусно јело, путовање, бављење спортом, гледање омиљеног филма, секс… Управо тај хормон и утиче на многе наше навике које нам причињавају задовољство. Међутим, медаља има две стране. Често се допамин „допингује“ нездравим навикама као што су алкохол, дуван, дроге, преједање… Како онда подстаћи производњу допамина без штете по здравље?

1. ТИРОЗИН У јеловник укључите намирнице богате тирозином (учествује у синтези допамина): банане, бадем, авокадо, пистаћи, млечни производи, пасуљ, соја, јабуке, зелени чај, црна чоколада, овсена каша, цвекла, јагоде, сусам, зелен.

2. АНТИОКСИДАНСИ Обогатите исхрану антиоксидансима: семенкама и коштуњавим воћем, свим поврћем зелене и наранџасте боје.

3. ХОДАЊЕ Више се крећите. Чак и кратка шетња може да подигне ниво допамина и серотонина. Свако је приметио колико се боље осећа после вежбања, чак и ако се тешко натерао на физичку активност. 4. СПАВАЊЕ Не реметите режим сна. За потпун одмор организму треба бар седам сати сна. И не треба га запостављати науштрб ноћног гледања ријалити-емисија.