Почетна » Пољопривредници у Сврљигу плаћају само 20 одсто премије за осигурање
Друштво и ми

Пољопривредници у Сврљигу плаћају само 20 одсто премије за осигурање

ГФО Ниш Компаније „Дунав осигурање“, у сарадњи с Удружењем новинара за полјопривредну производњу „Агропрес“, у оквиру пројекта „Жене у агробизнису“, данас је у Општини Сврљиг реализовала едукативну радионицу која се тематски бави осигурањем полјопривредне производње и осигурањем имовине газдинства.

Главна филијала „Дунав осигурања“ Ниш покрива подручје Нишког и Топличког округа, тачније општина Ниш, Сврљиг, Алексинац, Ражањ, Сокобања, Гаџин Хан, Мерошина, Дољевац, Прокупље, Житорађа, Куршумлија и Блаце. Директор Главне филијале „Дунав осигурања“ Ниш Горан Гавриловић истакао је да за то подручје пољопривреда важи за једну од стратешких привредних грана и има изузетан економски и социјални значај:

– Пољопривредна производња на овом подручју изложена је бројним ризицима, међу којима су пре свих природни ризици (рани мраз, град, олуја, пожар…).
У току 2017. године укупна фактурисана премија за осигурање пољопривредне производње износила је око 17.247.000,00 динара, док је износ ликвидираних штета достигао око 7.378.000,00 динара. У току ове године забележен је раст премије код ове врсте осигурања тако да ова износи око 22.125.000,00 динара, док се вредност ликвидираних штета процењује на износ од 42.780.000,00 динара. Из изложених података видимо колико је сама пољопривредна производња непредвидљива и колико је тешко проценити нивое ризика. Иако Компанија не остварује профит у осигурању пољопривредне производње, наши планови у наредном периоду јесу повећање пољопривредних површина које се осигуравају, а самим тим и премије осигурања – истакао је Гавриловић

 

Према његовим речима, Компанија „Дунав“ има изванредну сарадњу са Општином Сврљиг, поготово у погледу осигурања пољопривредне производње и осигурања имовине.
Он еје указао на то да је Општина Сврљиг, поред тога што Министарство пољопривреде одобрава субвенције од 40 одсто на премију осигурања, прошле године дала још 40 одсто, тако да су пољопривредни произвођачи полису плаћали само 20 одсто од њене вредности.

– Перманентно радимо и на едукацији становништва с циљем да укажемо на значај осигурања. У том смислу је и реализована данашња радионица, у којој смо, у директном контакту с осигураницима, указали на значај осигурања и његово место у заштити њихове пољопривредне производње, али и истакли да су улагања у пољопривредну производњу сигурна само уколико су осигурана. Осигурање није додатни намет и трошак већ улагање у сигурну производњу.
Овом приликом позивам све пољопривредне произвођаче да посете продајна места Компаније „Дунав осигурање“ и упознају се са широким спектром наших услуга које смо припремили за њих, а све ради заштите пољопривредне производње од појединих ризика и дугорочног развоја пољопривредне производње самог газдинства – појаснио је директор Главне филијале „Дунав осигурања“ у Нишу, који је додао да управо овакве радионице служе за едукацију и за подизање свести људи о потреби да осигурају највредније што имају како би били сигурни и безбрижни.
Председница Општине Сврљиг Јелена Трифуновић каже да је Општина у последњих 14 година доста издвојила у Фонд за развој пољопривреде, тако да субвенционише велики број мера, а једна од њих јесте и суфинансирање осигурања.

 


Она објашњава да су се за ту меру одлучили јер су увидели да штете које пољопривредници трпе Општина није у стању да надокнади због малог буџета..
– Општина издваја још 40 одсто средстава за осигурање пољопривреде. Ранијих година када осигурање није било популарно, морали смо да одвајамо више средства из буџета, а сада то иде на терет Компаније „Дунав“ – рекла је Трифуновићева.

Мимо тога, истиче она, општина осигурава и имовину, тако да је имовина грађана Сврљига такође осигурана преко Компаније „Дунав“.
Председница Општине подсећа да је ова година за пољопривреднике била тешка, али да је већина њих на време осигурала своје пољопривредне производе и да је била задовољна брзином исплате одштета, али и олакшаном процедуром коју су на себе преузели запослени у „Дунаву“.
Татјана Петровић, медицинска сестра чији се родитељи баве пољопривредном производњом свих култура, у чему им она са супругом помаже, одлучила је данас, након едукативне радионице, да осигура њихово имање.

 

Како каже, одлучила се јер је увидела да је осигурање велика предност, а као главну предност навела је накнаду штете уколико дође до временских непогода.
Пољопривредник Бојан Павловић, који се већ 20 година бави садњом вишања, а последњих пет осигурава плод код Компаније „Дунав“, каже и да је ове године имао штету коју му је „Дунав“ накнадио на време. Он истиче да је осигурање за њега била инвестиција, а не трошак.
Павловић саветује свим суграђанима који до сада нису осигурали своју пољопривредну производњу да то учине и искористе повраћај премије осигурања од чак 80 одсто који Општина Сврљиг и држава дају.
Уредник Агробизниса Горан Ђаковић каже да ретко која општина враћа још 40 одсто од премије осигурања, додајући да је Сврљиг препознао значај осигурања.
– Они су препознали да је осигурање инвестиција и да је лакше да се на тај начин побрину за пољопривреднике него да се сваке године баве питањима штета и социјалним питањима, а то је и смисао оваквих радионица – подвукао је Ђаковић.

 

Полиса комбинованог осигурања домаћинства – ЧУВАР КУЋЕ

Компанија „Дунав осигурање“ у своју палету услуга осигурања имовине уврстила је и комбиновано осигурање домаћинства – „чувар куће“.
Пакетом „чувар куће“ могу се осигурати настањени стамбени објекти (станови и куће), као и инсталације и опрема у њима, ствари домаћинства, чланови домаћинства (од несрећног случаја и од одговорности), уметнички предмети, санитарије, пословни објекти и ствари у њима.
На пример, за један стамбени објекат вредности 3.000.000 динара премија на годишњем нивоу износи од око 4.000 до 7.000 динара, и то у зависности од пакета ризика које осигурање покрива, за које се осигураник опредељује. Годишња премија може да се плати и у 12 месечних рата, што у овом примеру износи од око 300 до 600 динара месечно.