Почетна » Помоћ од државе већини пензионера значи, али један број сматра да им – НЕ ТРЕБА!
Бенефити Вести

Помоћ од државе већини пензионера значи, али један број сматра да им – НЕ ТРЕБА!

Пензионери су ове године неколико пута добијали помоћ од државе, да ли им је значила?

За готово половину српских пензионера државна помоћ од 100 евра која је стигла у пролеће 2020. године била је веома значајна, док се истовремено трећина њих изјаснила да им је она “само” значила. Свега 12 одсто сениора тврди супротно и њима је нимало или врло мало битна. Девет одсто најстаријих није имало став о томе, док један проценат није могао да то процени. Ово су резултати истраживања ЦеСида, креативне агенције Више од ПР и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање које објављују “Вечерње Новости”.

Када је реч о државној помоћи од 30 евра у пролеће ове године, готово половина наводи да им је била веома значајна, док је за трећину анкетираних добро дошла за кућни буџет, док супротан став има 13 одсто учесника у истраживању.

Витамини су значили најстаријима

Код помоћи у виду пакета витамина и суплемената у исхрани примећује се приближан проценат оних грађана Србије старијих од 65 година који указују да им је то много значило, док сваком десетом сениору помоћ нити јесте нити није значила, а укупно 19 процената њих изјаснило се да им је мало или нимало битна. И на ово питање овакав одговор давали су углавном високообразовани мушкарци који живе у градовима и стари су између 65 и 69 лета.

Петини пензионера ништа не значи помоћ државе, обично мушкарцима.

У току трајања пандемије за две трећине старијих помоћ или подршка стизали су од различитих институција или појединаца, док остали нису имали ничију помоћ. У овој групи највише је оних који долазе из западне Србије са Шумадијом, затим Војводине, јужне и источне Србије и на крају из Београда.

Женама је значио новац за вакцину

У случају надокнаде свим вакцинисаним грађанима у вредности од 3.000 динара истраживање је потврдило да највећи проценат испитаника тврди да им је оваква врста државне помоћи веома значила – 38 %. Сваком десетом овај новац нити јесте нити није битан, док петини пензионера надокнада није нимало значила. Интересантно је да су најчешће позитиван одговор на ово питање давале жене.