Почетна » После 1. новембра нове ПАРЕ од државе: 30+20 евра
Бенефити Вести

После 1. новембра нове ПАРЕ од државе: 30+20 евра

За пријаву и уплату кључна су два датума, један је 1. новембар, а други је важан за све који не желе да “испусте” новац.

Што се тиче нове новчане државне помоћи на коју имају право сви пунолетни грађани, сада је познато много више детаља. Најновија информација је да ће сви пунолетни грађани, укључујући и пензионере и незапослене, 30 евра добити 1. новембра. Следећих 20 евра стиже у децембру, а да би добили нови новац од државе, ово је све што треба да знате.

Грађани су већ добили 30 евра, а стиже нових

Исплата 30 евра помоћи свим пунолетним грађанима, који су се за ту помоћ пријавили у априлу, почиње 1. новембра. Реч је о других 30 евра из пакета “30 +30” за који смо се већ пријавили.

Додатних 20 евра стиже у децембру

Након тога, у децембру стиже и додатних 20 евра. За овај није потребна пријава уколико сте се у априлу пријавили за пакет “30 +30”. Уколико, се међутим, нисте пријавили, за ових 60 евра, имате могућност да се пријавите за 20 евра и пријава ће трајати од 15. до 30 новембра.

Детаљи пријаве биће саопштени накнадно, али се технички неће разликовати од ранијих начина.

Пензионерима 50 евра, па редовно повећање

Пензионере ће истовремено следовати и годишње повећање примања које ће ступити на снагу почетком наредне године и које ће износити шест одсто на сваку пензију. Практично примања свих 1,7 милиона пензионера биће за толико увећана од јануара 2022.

То би на просечну пензију од око 29.300 динара износило 1.700 динара.

Наши најстарији грађани, како је раније најављено, почетком наредне године добиће и од државе по 20.000 динара. Овај новац следоваће све пензионере без обзира на висину пензије.

Три пакета помоћи

Министар финансија Синиша Мали је навео да је за три пакета помоћи прошле и ове године држава издвојила око осам милијарди евра, што је помогло да се очувају радна места и производни капацитети.

– Нама је учешће јавног дуга у односу на БДП и даље испод 60 процената, а погледајте друге земље, примера ради Француску, Шпанију, или оне у региону попут Хрватске. Њима је јавни дуг отишао преко 80, чак и преко 100 одсто у односу на БДП – навео је Мали.

Помоћ од 30 плус 30 плус 20 евра део је пакета од осам милијарди евра намењених грађанима и привреди и представља саму завршницу трећег пакета мера.

У мају је било 50 евра

У мају, је подсетимо, свим грађанима и пензионерима исплаћено 30 евра, затим је сваки вакцинисани грађанин добио 3. 000 динара, а пензионери су додатно 22. септембра добили 50 евра.

Исплаћено је затим 60 евра за све незапослене, затим три пута по 50 одсто минималне зараде за сва мирко, мала и средња предузећа и предузетнике и велика предузећа.

Додатно су исплаћене две пуне минималне зараде за самосталне уметнике и још две пуне минималне зараде за све који су запослени у угоститељству и туризму.