Почетна » Поздрав Сунцу за гипко тело
Јога Здравље

Поздрав Сунцу за гипко тело

У периоду изласка и заласка Сунца можемо свакодневно да се стапамо с благотворним енергијама Сунца, будећи унутрашњи доживљај безграничног дивљења према Сунцу – изворишту живота.

Намаскар представља поздрав где су дланови смештени испред грудног коша. Десна шака симболизује биће особе којој се обраћамо, њен најлепши део, а лева шака особу која поздравља, те се спајањем леве и десне шаке постиже јединство. Ово је такође уобичајан поздрав код Индијаца и уз тај се поздрав изговара намасте.

Поздрав Сунцу састоји се од 12 асана и оне започињу и завршавају се намаскаром. Покрети су усклађени с дисајним током и у почетку се изводи један серијал да би се временом повећали и стигли до 12 циклуса. Серијал је најбоље изводити ујутро окренути ка истоку ка излазећем Сунцу и увече пре заласка Сунца. Серијал поздрав Сунцу оснажује цео организам, његови ефекти су безбројни и не могу се приписати само једном положају већ целокупном серијалу. Тело постаје гипко, кичма се кроз серијал неизменично увија и извија што јој враћа флексибилност. Има благотворан утицај на све системе у телу: жлезде с унутрашњим лучењем, крвоток, респираторни систем, систем за варење… И уједно успоставља хармонију између њих. Овај серијал се препоручује свима без обзира на године, једино се не ради у време циклуса код жена.

  1. Пранамасана ( Положај спојених дланова испред грудног коша)

Окренемо се ка Сунцу. Стојимо усправно, стопало је до стопала. Дланове саставимо и сместимо испред грудног коша. Затворимо очи и осетимо Сунчеву светлост како испуњава сваку ћелију нашег тела. Дишемо, опустимо се.

Овом асаном се успоставља стање мира и концентрације. (слика бр. 1)

  1. Хаста утанасана (положај подигнутих руку)

Удишући подижемо руке изнад главе извијамо се уназад отворимо дланове и окренемо их према Сунцу. Осетимо како јутарњи Сунчеви зраци купају наше дланове. Овом асаном истежемо стомак и унутрашње органе стомака, побољшава се варење. Јача се кичма и отвара се грудни кош. (слика бр. 2)

  1. Падахастасана (положај дланова до стопала)

Издишући савијемо се унапред и спуштамо руке крај стопала. Чело што ближе коленима. Спуштамо Сунчеве зраке на земљу и остварујемо контакт с планетом Земљом. Ова асана повољно делује на стомак, побољшава варење, циркулацију. Чини кичму гипком и савитљивом. (слика бр. 3)

  1. Ашва санчаланасана (положај јахача)

Удахом испружимо десну ногу уназад, лево стопало остаје на месту а нога савијена у чучњу, шаке тада остају на месту поред стопала. Усмерити поглед на горе, глава уназад. Ова асана масира органе стомака побољшавајући њихов рад. (слика бр. 4)

На фотографијама: Споменка Ђурђевић

www.yogasavezsrbije.com

 


Пензија