Почетна » Позитивна страна тишине – уме да вам промени живот
Занимљивости Вести

Позитивна страна тишине – уме да вам промени живот

Фото: Пекселс

Научна истраживања показују да недостатак тишине узрокује више штете него што смо свесни.

Она такође, показују да тишина има моћ да поправи ствари, а ово је начин на који се то ради:

1. Тишина нам помаже да се смиримо и да се осећамо мирније

Уколико би могли себи да приуште један или два сата тишине сваки дан, учинили би нешто врло здраво за наш ум и наше тело. У тишини, наш мозак се почиње прилагођавати на мирније стање бића и тада се осећамо опуштено и мирно. Ми регулишемо дисање успоравањем нашег мозга, уместо да се фокусирамо на стресне догађаје. Могли би чак да се осећамо поспано. Замислите да не морате да гледате ТВ или слушате радио или да не морате да имате свој мобилни телефон. Далеко од технологије на кратко, бићете у контакту са самим собом. Тишина вам то пружа.

2. Тишина поправља наше ћелије у мозгу

Доказана је чињеница да тишина има моћ да помлади и поправи наше ћелије у мозгу. Ако два сата дневно проведемо у тишини, ваш мозак ће започети процес поправка. Ваша меморија ће почети да се побољшава, бићете одморни и ваша толеранција на стрес ће се повећати. Јачи мозак значи јаче тело. Све почиње у тим малим сивим ћелијама. Оне реагују на оно чему их излажемо. Дакле, ако хранимо наш мозак с добром храном (сликовито речено), он ће постати здрав и процес старења ће се успорити.

3. Тишина нам дугорочно пружа више задовољства

Надамо се да нисте зависни од телевизије, радија и паметних телефона. Добро, постоји могућност да смо зависни од једне од ових ствари, ако не и више. То је савремени начин живота, па не можемо то лако избећи. Да ли сте икада застали и размислили о томе какав би ваш живот био када не би поседовали ТВ? Размислите о свим бесмисленим емисијама и вестима које гледамо на ТВ – у. На крају, шта ми радимо? Радимо, долазимо кући, заспимо пред телевизором, идемо у кревет, следеће јутро се будимо и све то понављамо. Избацивањем ових ствари из свог живота, пронаћићете боље начине на које можете провести време или с породицом и пријатељима или сами са собом. Задовољство долази када одбаците лоше навике и замените их оним бољим. Трошење слободног времена на тај начин допашће вам се загарантовано.

4. Тишина побољшава наша чула

Када седимо у тишини, заправо постајемо свесни нашег окружења, али у другачијој димензији. Чујемо звукове које пре нисмо примећивали – шум ветра или можда лишће које нежно додирује једно друго, гране дрвећа које се помичу, можда далеки звук животиње.

5. Тишина побољшава нашу пажњу

Када мирно седимо, дајемо нашем мозгу тачно оно што му је потребно: фокус. То долази природно. Фокус – не значи размишљање о нечему конкретном, то није врста фокуса коју настојимо да постигнемо за време медитације. То је другачији фокус, где је вашем уму заправо дозвољено да лута од мисли до мисли. Али, приметићете у пракси, намерно или ненамерно, да се ваш темпо успорава и то ће се одразити на ваш ораганизам на пуно здравији начин.