Почетна » Праве мртвачке сандуке из хобија
Занимљивости Вести из света

Праве мртвачке сандуке из хобија

Роџер Тери и његова супруга Грејс нису превише заинтересовани за кукичање, риболов или књижевне клубове. Уместо тога срећу се с осталим пријатељима, такође пензионерима, у једној запуштеној спортској сали да праве мртвачке сандуке, што је хоби који је опчинио многе широм Новог Зеланда.

– Баш се добро забавимо. Видела сам како људи оживљавају кад направе сопствени сандук – каже Грејс Тери (77), бивша медицинска сестра у Хокс Беју, на Северном острву Новог Зеланда.

Лични сандук госпође Тери офарбан је у прљавољубичасто и декорисан пупољцима хортензије. Налази се у дому овог пара и чека да буде постављен, пише Њујорк тајмс.

Роџер Тери, председник „Kлуба уради-сам сандука” у Хокс Беју и бивши стручњак за обликовање стакленог влакна, каже да његов клуб, покренут 2013, има 120 чланова. Најстаријем су 94 године, а просек је око седамдесет година.

– То нама маторцима пружа забаву, нешто да радимо. Али то има и практичну примену – каже он.

Први клуб за мртвачке сандуке у земљи настао је 2010, а иницијатор је била медицинска сестра палијативне неге Kејти Вилијамс, у склепаној радионици у њеном дворишту у Роторуи, такође на Северном острву.

– Одатле је наставило да расте – каже благајница Kиви клуба сандука Роторуа, Џоен Ла Гроув (66), која је осликала сандук своје мајке, укључујући и јастуке у њему. Мото клуба је „Леп и приуштив намештај за подземље”.

Сандуци су обележени и иницијалима клуба и поштују националне стандарде: сваки има унутрашњост отпорну на воду и довољно је снажан да прими тело. Праве се од иверице и облика су или традиционалних сандука или квадрата. Сандуци могу да се користе и изнад земље, у домовима, као намештај – прекривени су јастуцима или плахтама, пре него што дође време за њихову примарну примену.

– Ми волимо да кажемо да је то само кутија док неког не ставите унутра – каже госпођа Ла Гроув, чија је мајка лане преминула у 94. години.

Прибор за градњу сандука кошта око 170 долара, што је много мање од износа који би гробар наплатио за сандук сличног квалитета. Годишња чланарина је око седам долара у Роторуи и 17 долара у Хокс Беју.

Госпођа Тери каже да кад људи заврше с изградњом сопственог сандука, обично пређу на друге, донирају их онима који немају за сахрану, или се врате да помажу другим члановима.

 


Пензија