Почетна » Правилан избор и припрема намирница током лета
Здравље Савети стручњака

Правилан избор и припрема намирница током лета

 

Током лета, посебно кад су високе температуре, потребно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница. Коришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбеђујемо не само потребан енергетски унос за свакодневне активности већ, што је још важније, штитимо наше здравље.

Загађеном храном се преносе многе болести. Код особа заражених микроорганизмима из хране, симптоми могу потпуно изостати, или могу имати тек благи цревни поремећај. Али, могу доћи и у стање тешке дехидрације (губитка велике количине течности) и поремећаја општег стања, па може доћи чак и до смрти.

У повољним условима, из једне бактерије може се за само седам сати развити више од два милиона бактерија. Зато је приликом припреме хране веома важно водити рачуна о:

  • Правилном избору намирница

Приликом куповине намирница требало би водити рачуна о изгледу, року употребе и адекватном чувању. Лако кварљиве производе требало би куповати само у радњама где се ови производи држе у расхладним уређајима. Обавезно погледајте датум производње и рок употребе. Ако купујете на пијацама, производе од млека (сир, кајмак) купујте увек на млечним пијацама које имају расхладне уређаје − никако на тезгама. Ово се односи и на живинско месо. Обратите пажњу на изглед намирница; на пример, кад је реч о месу обратите пажњу на боју карактеристичну за врсту меса, мирис, конзистенцију (да ли је еластично на притисак), сладолед не сме бити деформисан…

  • Припреми и чувању

Адекватно прање − под млазом текуће хигијенски исправне воде (сваког листа лиснатог поврћа; купуса пре и након сечења; краставца пре и после чишћења; јагода – прво заједно, а затим сваке појединачно).

Припрема − чистоћа посуђа, прибора, радних површина. Водите рачуна да се намирница спремна за коришћење (на пример термички обрађено месо или сухомеснати производ) не обрађује на истој радној површини као и сирова намирница (сирово месо).

Адекватна термичка обрада − већина намирница (посебно месо и јаја) мора бити добро термички обрађена − не сме бити видљиво месо ружичасте боје; сокови које отпушта месо морају бити чисти. Ако кувате у микроталасној рерни, по могућству исеците на парчиће исте величине или ставите веће и дебље комаде ближе спољном делу посуде. Кад је реч о подгревању, темељно подгревајте кувану храну.

Чување у расхладним уређајима − након припреме што пре послужите храну. Уколико је не служите одмах, што пре је расхладите и до сервирања чувајте у расхладном уређају. Кувану храну у фрижидеру можете чувати најдуже пет дана. Ако желите дуже да је чувате, замрзните је одмах након расхлађивања. Отворени сок и млеко, иако је стерилно, мора се чувати у фрижидеру. Сирову храну у расхладном уређају увек држите испод куване.

Често прање руку – имајте на уму да се храна најчешће загади прљавим рукама.

 

Савет +

Да би лето протекло онако како желите, без штетних последица по здравље, неопходно је придржавати се једноставних препорука Канцеларије за здравље старих:

  • Добро испеците месо или рибу без обзира на врсту.
  • Током транспорта не мешајте храну. Оперите руке, као и све оно чиме сте радили током припреме свежег меса, да не би дошло до убрзаног размножавања бактерија. Бактерије се убрзано размножавају на собној температури, стога држите месо у расхлађивачу пре употребе.
  • Никада не гутајте воду, било да је морска, језерска, речна или из базена, због могућих бактеријских инфекција.