Почетна » Предлог за зимницу: 6 једноставних рецепта које могу да направе и неискусне домаћице
Вести У жижи

Предлог за зимницу: 6 једноставних рецепта које могу да направе и неискусне домаћице

Једноставни рецепти за зимницу, а потребно вам је само мало времена да направите ове витаминске бомбе.

Припремање традиционалне зимнице, иако многима причињава задовољство, захтевају много времена, новца и вештине. Због тога домаћице које немају услове за припрему ових специјалитета, купују често готове проузводе. Иако нам то данас у великој мери олакшава живот, домаћој зимници тешко може било шта да парира.

Зимницу можете да направите од било којег поврћа. Једноставно их исецкајте и ставите у теглу, додајте сирће, со, шећер и воду и имаћете веома брзо јако укусну зимницу. Можете додати зачинско биље, семенке и тако добити сасвим нове, уникатне укусе којима нико неће моћи да одоли.

Ми вам предлажемо неколико веома укусних и брзих рецепата за зимницу

1. Кисели купус за 48 сати

Да бисте имали укусни кисели купус, није неопходно да га спремате на традиционални начин, поготово ако за то немате услова ни времена. Довољно је да главице купуса очистите и издубите. У удубљење сипајте сирће, па кашику соли и протресите главицу како би се састојци равномерно распоредили по целој главици. Овако припремљен купус ставите у кесу коју ћете потом одложити у замрзивач на 48 сати. Када је извадите и одмрзнете добићете кисели купус.

2. Сушени парадајз у маслиновом уљу

Потребно вам је:

  • 2 кг парадајза (по избору)
  • бели лук
  • босиљак
  • рузмарин (свежи или сушени)
  • екстра девичанско маслиново уље
  • со, бибер
  • ловоров лист
  • свежа мајчина душица по жељи

Изаберите парадајз приближно исте величине како би се равномерно осушио. Рерну угрејте на 100 степени целзијусових. Парадајз оперите и осушите, обришите крпом или папирним убрусима. На дно посуде за печење ставите масни папир за печење. Парадајз исеците на четвртине и сложите на плех.

Неољуштен бели лук сложите између кришки парадајза. Посолите, побиберите и попрскајте екстра девичанским маслиновим уљем. Ставите у рерну на сушење око 3 – 4 сата. Затим угасите рерну и оставите парадајз да се охлади. У стерилисане тегле сложите рузмарин, охлађен парадајз и ољуштени печени бели лук. Додајте по један ловоров лист, листове свежег босиљка, свежу мајчину душицу и на крају прелијте екстра девичанским маслиновим уљем до врха парадајза. Затворите и чувајте у фрижидеру.

3. Салата са шампињонима и киселим поврћем

За ову необичну и укусну салату потребно вам је:

  • 600 г киселог купуса
  • 400 г киселих краставаца
  • 300 г шампињона
  • 100 г црног лука
  • 100 г уља
  • 30 г шећера

Скувати шампињоне. Киселе краставце исећи на кришке, помешати са исецканим купусом, ситно исецканим луком и на листиће исецканим шампињонима. Зачинити уљем и шећером. Чувати у стакленим теглицама, на мрачном и хладном месту.

4. Киселе тиквице

За љубитеље овог поврћа добра вест је да их можете конзумирати и ван сезоне. Наравно, припремљене као укусна зимница.

Потребно вам је:

  • 1 кг младих тиквица
  • 200 г лука
  • 6 дл јабуковог сирћета
  • 5 дл воде
  • 150 г шећера
  • 4 кашике соли
  • по кашичица биљке горушице за сваку теглу
  • ловоров лист
  • црни бибер
  • паприка сува слатка
  • чили папричица

Прокувајте сирће, воду, шећер и со. Исеците тиквице на траке, коцке или колутове. Исеците лук. Кад вода проври убаците мању количину сецканих тиквица и поклопите. Смеша воде и сирћета тада ће се смирити, а тиквице су готове када поновно проври. Поновите док не употребите сву количину. Поновите поступак и са паприком сецканом на комадиће. У теглице које сте добро опрали, осушили, и ставили 20-ак минута на 100 степени у рерну ставите кашику горушице, кашику бибера у зрну, 2 ловорова листа, папричице. Преко тога сложите тиквице и прелијте смесом воде и сирћета. Теглице одмах добро затворите. По жељи, можете додати босиљак, рузмарин.

5. Кисели бели лук

Овај ароматични додатак јелима можете користити и као салату.

Потребно вам је:

  • Шоља белог винског сирћета
  • Кашичица соли
  • Пола кашичице шећера
  • Тимијан
  • Неколико зрна бибера
  • Ољуштени ченови белог лука
  • Зачини по жељи

У мањој посуди загрејте сирће, шећер и со, па пустите да проври, додајте зачине и још вруће прелијте преко ченова белог лука које сте густо сложили у претходно стерилизовану теглицу. Теглицу добро затворите и чувајте на собној температури и до два месеца.

6. Салата од цвекле, шаргарепе и јабуке

Ова салата враћа виталност, у њој се налазе витамини који отклањају умор, подижу имунитет, поправљају крвну слику и окрепљују.

Потребно вам је:

  • 4 цвекле
  • 4 шаргарепе
  • 3 јабуке
  • целер
  • цео лимун
  • сок од 2 лимуна
  • 6 касика меда

Цвеклу, јабуке и целер ољуштити, шаргарепу остругати, лимун опрати па све ситно самлети или нарендати. Томе додати сок од 2 лимуна и мед па све добро промешати. Након тога ставити у тегле и чувати на хладном месту, најбоље у фрижидеру. Узимати свакога дана три пута дневно, пола сата пре јела, по једну велику кашику ове мешавине.

Ознаке