Почетна » Предности суживота старијих особа
Занимљивости Вести

Предности суживота старијих особа

Фото: Пиксабеј

Најважније је да се за пресељење, после озбиљног размишљања, одлучи свако сам, без притисака родбине или било кога другог.

Пошто смо у претходном броју говорили о могућем излазу из зачараног круга самоће и заборавности и наговестили могућности помоћи неког ближњег или стручњака у оквиру превентивних психотерапијских група, сада бих говорила о неким новим могућностима које произилазе, првенствено, из потребе да се што више одложи неопходност смештаја остареле особе у одговарајуће институције па бих желела да истакнем предности заједничког живота старијих: Живот у заједници – заједничко домаћинство (суживот) као подстицај за „активно старење“ као превенција развоја деменције на прелазу од пензионисања до неопходности (због болести или сиромаштва) смештаја у „Дом за остарела лица“.

Свима нам је познато да је време од пензионисања, док смо још здрави и витални, време које би требало да нам буде могућност да здраво и активно старимо, одложимо појаву онемоћалости или деменције и тако за што је могуће дуже останемо да живимо у познатом и пријатном окружењу у коме нећемо да имамо осећаања усамљености и одбачености која су чест узрок одбијања остарелих-онемоћалих особа да буду смештена у Дом. Ја сам ових дана обишла једну такву заједницу у селу Давча на Горењскем у Словенији где се показало да за тај модел постоји велико интересовање старијих па се размишља и о проширењу капацитета јер су садашњи корислици изузетно задовољни, а недостају капацитети за све заинтересоване за овај модел смештаја који се свакодневно јављају власнику тог Пансиона. У заједници коју сам обишла, живи осам корисника, од којих свако има своју собу са купатилом, а деле кухињу и свакодне послове као и трошкове исхране (једном недељно праве јеловник за следећу недељу и распоред послова: набавка намирница, кувања и поспремања заједничких просторија, послова у заједничкој башти.

Они су сами своје домаћинство назвали „Мали рај на Земљи“ о којем износе изузетно позитивна искуства: Једна од корисница Хелена З., бивша директора гимназије у Новом Месту која је решила прошле године да се из стамбених блокова у Чрномљу за трајно пресели у пансион П.П.-а каже:

– Мислим да је овде мој живот квалитетнији, имам друштво и осећам се сигурном – заштићеном. Живимо већ као породица и одлично функционишемо. Мислим да се квалитет мог живота у неким погледима чак и побољшао јер више времена проводим у друштву, а стекла сам и нове пријатеље и сигурна сам да је то била једна од најбољих одлука у мом животу! У свим развијеним Европским земљама развијају се сличне нове могућности за квалитетнији живот старијих као суживот у заједничким домаћинствима.

Живот у заједници подиже квалитет, смањује трошкове живота појединца, побољшава социјалну укључерност и олакшава свакодневне послове. Зато министарство за очување околине Словеније, заједно са заинтересованим партнерима, покушава да добије мишљење старијих, њихове родбине као и читаве заједнице да се оствари модел заједничког живота по угледу на најнапредније земље света.