Почетна » Преко Чукарице до Амстердама
Друштво и ми Сениор свет

Преко Чукарице до Амстердама

Пре две године нисам ни сањала да ћу учити глуму, а ево,

у децембру наступам на позоришном фестивалу у Холандији

Од 12. до 18. децембра мој ПОД театар опет гостује у Амстердаму! Ми, млади и стари позоришни ствараоци са Чукарице сада смо део четворогодишњег међународног пројекта „Следећи караван за будућност: уметност помера градове“ (Caravan Next Feed the Future: Art Moving Cities), а све је почело пре само две године, кад сам решила да завирим у Дневни центар и клуб за старије (ДЦК) Геронтолошког центра Београд „Чукарица“ у Жаркову.

Већина мојих пријатеља ни у сну не би ушли у такав клуб, али ја одем, храбро, добијем формулар, а у њему набројане активности којима бих могла да се бавим, ако се учланим. И, међу њима, драмска секција.

Отишла сам на пробу, питала да се придружим и одмах од Славице Осман, вође драмске секције, добила први текст. Никада до тада нисам глумила, али сам често „глуматала“, па сам се одмах бацила на учење.

Молила сам мужа да ме критички слуша и он је то чинио све док му нисам досадила. Имао је много примедби и није био задовољан мојим извођењем.

Онда је од Славице стигла порука свим члановима. Почињала је речима „Драги глумци“. Та порука је на мене снажно деловала, као да сам већ део екипе. На проби је мој текст некако прошао и постала сам члан секције! Кад ме је муж те вечери питао, да ли ми се завршила глумачка каријера, одговорила сам да је заправо тек почела.

Ствари су се брзо одвијале. Пробе за представу „Мит о Гилгамешу“ за Битеф фестивал, па сарадња са ПОД тетаром, Театром заједнице Културног центра Чукарица, па нова представа у којој с нама старима из ДЦК глуме школовани драмски уметници и млади, средњошколци и студенти. Четири представе годишње! И честа гостовања по другим ДЦК. И позив из Амстердама на међународни фестивал уличних позоришта, која обогаћују живот заједнице, а који окупља аматере и професионалце из 11 европских и пет земаља са других континената.

Рад са младима је посебан доживљај. Поред њих сам поново научила да певам, играм, смејем се, све оно што сам била готово заборавила.

Ове године, у марту, ПОД театар је био гост ЗИД театра из Амстердама, који је такође театар заједнице. Учествовали смо на међународном позоришном фестивалу. Ми смо изводили делове наше представе, а свако је свој део текста превео на енглески. Одлазак у Амстердам био је велики изазов и, мада не волим те речи, ипак сам помислила – само да одрадим Амстердам.

Дивно су нас дочекали у ЗИД театру, почели да нас грле и љубе и сва моја трема је већ тада нестала. Провели смо седам незаборавних дана у Холандији. Иако смо доста радили, било је више представа дневно на разним локацијама, ипак смо стигли да обиђемо град и околину, јер домаћини су били веома предусретљиви. Сарадња се наставља. ЗИД и ПОД су заједно затворили „Битеф полифонију“, а ми опет у децембру идемо у Амстердам.

Тако су београдски пензионери, чланови ДЦК Геронтолошког центра Београд, учествовали у оснивању Театара заједнице Културног центра „Чукарица“ и постали део међународног театарског пројекта!

Тако сам ја, за само годину и по дана, „остварила“ међународну каријеру. Да не кажем да нисам ни сањала шта ћу све лепо доживети када сам закуцала на врата ДЦК „Чукарица“.

Пише Слободанка Сабовљев Гилезан/Сениор инфо мрежа

Фото Драмска секција Дневног центра и клуба за старије „Чукарица“