Почетна » Прекрштене ноге дижу притисак
Здравље Вести

Прекрштене ноге дижу притисак

Често пребацивање ноге преко ноге ствара притисак на кукове, а може да изазове и згрушавање крви у ногама, због превеликог притиска вена.

Многе устаљене навике штете нашем здрављу а да тога нисмо ни свесни. Уколико се на време не промене, могу да доведу до различитих тегоба које утичу на то да се особа не осећа добро, упркос здравој исхрани, вежбању, довољном и квалитетном спавању. Стручњаци наводе најчешће нездраве навике:

ПРЕКРШТЕНЕ НОГЕ приликом седења доводе до подизања крвног притиска. Често пребацивање ноге преко ноге ствара притисак на кукове, а може да изазове и згрушавање крви у ногама, због превеликог притиска вена. Лекари саветују да се у овом положају не седи дуже од 10 до 15 минута. Уколико ове навике не можете лако да се ослободите, онда повремено треба устати да би крв нормално циркулисала.

ИСТЕЗАЊЕ МИШИЋА непосредно након устајања може да доведе до повреде кичме. Током ноћи кичмени пршљенови се опуштају и хидрирају, па нагло истезање чини да буду под великим притиском. Да би се мишићи загрејали и били спремни за истезање, претходно треба обавити јутарњу хигијену и распремити кревет.

СТЕЗАЊЕ КАИША због витке линије може да доведе до дигестивних проблема. Чвршће затегнут каиш ствара притисак у унутрашњости стомака, а последица таквог стања је појава горушице, некада бола у стомаку и грудима, као и отежано гутање, упозоравају гастроентеролози.

ОДЛАГАЊЕ ОДЛАСКА У ТОАЛЕТ никако није препоручљиво јер повећава ризик за инфекцију уринарног тракта. Бактерије у урину се врло брзо размножавају, па свако померање мокрења може да доведе до инфекције.