Почетна » Препун витамина, добар за грло, али и отечене ноге
Здравље Вести

Препун витамина, добар за грло, али и отечене ноге

Млади лук сматра се невероватно вредном и здравом намирницом.

Осим што помаже код прехладе и снижавања високог крвног притиска, има и противупална својства и делује против гљивица, стреса и умора.
Млади лук садржи каротеноиде, укључујући витамин А, лутеин и зеаксантин који играју кључну улогу у очувању здравља очију. Услед недостатка витамина А могу се развити улкус рожњаче, ноћно слепило као и други поремећаји вида.

У бледеру измиксирајте очишћен струк младог лука, а додајте и мало воде ако треба. Када се направи паста намажите отечене ноге њоме.

Редовна конзумација ове намирнице може да заштити ћелије ока од оштећења и спречи појаву дегенерације жуте мрље, тврде стручњаци са универзитета Мериленд медицинског центра.
Истраживања су потврдила да увођење младог лука у исхрану може да буде од велике користи за здравље костију. Витамин К је обилно присутан у овом поврћу и помаже телу у искоришћавању калцијума, минерала који је преко потребан за одржавање густине костију.

Изрежите струк младог лука, додајте нарендан ђумбир и ставите у крпу па загрејте. Користите као облог за грло.

Витамин Ц из младог лука подстиче синтезу колагена, протеина који чува кости и чији недостатак може да узрокује поремећаје мишићно-коштаног система. У младом луку садржан је и флуор, минерал који доприноси добром здрављу костију и зуба. Бакар, који такође садржи, чува кости и зглобове, а нека истраживања су показала да може помоћи у превенцији остеопорозе код жена.
Од младог лука лековита је главица, а посебно перца која можете да искористите и за лечење. n