Почетна » ПРЕРАЂЕНЕ намирнице које су ДОБРЕ за ваше здравље
Здравље Исхрана Вести

ПРЕРАЂЕНЕ намирнице које су ДОБРЕ за ваше здравље

Фото: Пиксабеј

Немамо увек времена или новца за припрему добрих и здравих оброка, али могуће је одабрати храну која је прерађена и здрава у исто време.

Иако су намирнице на следећем попису на неки начин промењене, још увек садрже велику количину храњивих материја стога неке досад вероватно нисте ни сматрали прерађенима.

Грчки јогурт

Сви јогурти су одличан извор калцијума, калијујма и осталих важних нутријената, међутим грчки јогурт је посебна врста. Гушћи је и кремастији од обичних јогурта због мањег удела сурутке, не садржи додане шећере и има већи удео протеина због чега ћете дуже остати сити.

Пасуљ из конзерве

Иако сушени пасуљ у себи садржи више храњивих материја и мању количину натријума од пасуља из конзерве, конзервирана варијанта и даље је здрав додатак брзинском оброку. Како би смањили количину натријума, а да притом не жртвујете храњиве материје, одаберите варијанту без соли.

Маслац од кикирикија

Са чак 180-210 калорија по порцији, маслац од кикирикија не чини се као претерано здрава опција. Међутим, садржи влакна и протеине стога ћете дуже времена бити сити. Маслац од кикирикија садржи масти које су добре за ваше срце, и богат је храњивим материјама које могу да смање ризик од срчаних обољења и дијабетеса.

Иако риба из конзерве и свежа риба садрже сличне количине нутријената, постоје неке користи које можете добити само конзумацијом рибе из конзерве. На пример, недавна студија открила је да лосос из конзерве садржи већу количину омега-3 масних киселина него свежи лосос.

Хумус

Хумус је једноставан намаз припремљен од леблебије, маслиновог уља, лимуновог сока и соли. Садржи велику количину протеина и гвожђа који ће вам помоћи да обуздате глад и да повећате ниво енергије, а то вам може помоћи при губитку нежељених килограма.

Маринара сос

Овај прерађени сос од парадајза обично се користи као сос за тестенину, и одличан је извор корисних материја укључујући витамине Ц и А, ако и гвожђе. Према неким истраживањима, маринара сос може да умањи ризик од хипертензије код особа са дијабетесом типа 2.