Почетна » Пријавите злостављаче да би им помогли
Вести

Пријавите злостављаче да би им помогли

Представница Amity-а Надежда Сатарић је на овом Јавном догађају говорила о томе колико је велики јубилеј 70 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима и колико је она позитивних промена донела у животе многих људи.

Старији људи, житељи Врачара, констатовали су да су им посебно важна права на здравствену и социјалну заштиту, право на учешће у животу локалне заједнице и право на живот без насиља. Зато је госпођа Сатарић указала, на значај развоја сервиса и услуга за старије у локалним заједницама посебно недостајућих дневних центара и предах смештаја за особе које пате о деменције као и саветовалишта за њихове неформалне неговатеље, који углавном потичу из круга чланова породице, која и носи највећи терет бриге о тим особама.

– О насиљу које је распрострањено и над старијим особама не треба ћутати већ тражити помоћ и пријављивати га – рекла је Сатарић.- Тиме се доприноси очувању сопственог здравља и способности да се што дуже буде од користи, а корист имају и злостављачи, који иначе најчешће потичу из круга њихових чланова породице, јер имати већу шансу да оду на лечење ако пате од алкохолизма или неке психичке измењености.

Ознаке