Почетна » Природни еликсир који снижава шећер, притисак и масти у крви: Довољна је кашикица!
Кардиолог Вести

Природни еликсир који снижава шећер, притисак и масти у крви: Довољна је кашикица!

Познато је да холестерол треба одржавати на оптималном нивоу, при чему је важно имати што више доброг ХДЛ холестерола, а што мање лошег ЛДЛ холестерола.

Навикли смо да користимо јабуково сирће као прелив за салату, али можда нисте свесни његових бројних здравствених предности, од којих су неке доказане истраживањем.

Један недавни систематски преглед и мета-анализа из 2021. године разматрали су неколико рандомизованих клиничких испитивања која су истраживала ефекат узимања дневне дозе јабуковог сирћета на ниво шећера и масти у крви.

Предности сирћета

„Активни састојак јабуковог сирћета који пружа здравствене предности је сирћетна киселина. Неколико клиничких студија показује да дневна доза од 750 милиграма сирћетне киселине пружа многе предности“, рекао је др Ед Мекдоналд, гастроентеролог и доцент медицине на Универзитету у Чикагу.

Утврђено је да конзумирање јабуковог сирћета подржава здрав ниво укупног холестерола и шећера у крви. Шећер и холестерол су две важне групе молекула које су увек присутне у крви, а њихов баланс је од суштинског значаја за целокупно здравље.

То значи да треба да обезбедимо да ниво шећера у крви буде у умереном опсегу, не превисок, и важно је да обезбедимо добар однос ХДЛ према ЛДЛ и укупног холестерола.

И једно и друго непосредно утиче на наше крвне судове и може довести до њиховог очвршћавања и стварања плакова на зидовима, што опет представља велики ризик за мождани удар и развој кардиоваскуларних болести. Анти-инфламаторна својства јабуковог сирћета је једна од три најчешће врсте сирћета, која се производи ферментацијом јабука.

Овај кисели раствор се користи широм света као арома и конзерванс у храни, садржи разне флавоноиде, као што су гална киселина, катехин, кафеинска киселина и ферулна киселина.

Јабуково сирће

Експерименти на животињама су открили да јабуково сирће има различите фармаколошке функције, укључујући антиоксидативну, антиинфламаторну, снижавање шећера, крвног притиска и масти у крви.

Као и друге врсте сирћета, јабуково сирће се производи ферментацијом – истим процесом који се користи за прављење вина и пива. Састоји се од воде, 5 одсто сирћетне киселине и природних биљних једињења из јабука које су коришћене за прављење. Такође садржи природни производ ферментације – бактерије Ацетобацтер ацети, целулозу и ензиме.