Почетна » Пробајте грузијски хачапури (рецепт)
Исхрана Вести

Пробајте грузијски хачапури (рецепт)

Састојци

  • брашно – 3 шоље
  • ајран – 200 мл
  • јаје – 1 комад
  • со – 1 кашичица
  • шећер – 1/2 кашичице
  • сода бикарбона – 1/2 кашичице
  • уље – 1 кашика
  • маслац – 50 г

За надев:

  • сир – 300 г
  • јаје – 1 комад
  • бели лук – 2 чена
  • першун – 1 кашика (исецкан)

Припрема:

Две шоље брашна се просеју заједно са содом и у средини се направи удубљење. Шећер, со, уље и јаје се умуте са ајраном. Течност се сипа постепено у брашно и замеси се глатко тесто.

Оставља се да одстоји пола сата. Након тога се тесто оформи у ролат и сече се на 10 кругова. Они се уваљају у преостало брашно и развијају се у танке лепиње.

У средину се ставља надев, направљен од ренданог сира, пасираног белог лука, першуна и јајета. Крајеви се увијају, тако да се оформи омча.

Окрећу се завијеним делом на доле и опет се развјају. Пеку се са обе стране на загрејаном тигању. Готове лепиње се намажу маслацем и покрију се крпом.