Почетна » Пробајте италијански СЕМИФРЕДО (рецепт)
Исхрана Вести

Пробајте италијански СЕМИФРЕДО (рецепт)

Састојци:

  • 350 г слатке павлаке
  • 5 јаја
  • 70 + 60 г шећера
  • прстохват соли
  • по избору: воће, џем, насецкано орашасто воће, чоколада, нутела…

Припрема:

Умутите 350 г добро охлађене слатке павлаке за шлаг и ставите је у фрижидер док спремате остало.

На пари миксером умутите крем од 5 жуманаца, 70 г шећера (можете 20 г обичног шећера заменити са 20 г ванилин шећера). Пазите да посуда у којој су жуманца не додирује врелу воду, јер ће вам се жуманца у противном скувати и залепити на дно – циљ је само да се шећер истопи и да се крем згусне, а за то ће вам бити потребно 5-10 минута.

За шам од беланаца на пари мутите 2 беланца с прстохватом соли и 60 г шећера док не добијете кремасту структуру.

Када крему од жуманаца и беланаца макнете са паре битно је да још који минут наставите да их мешате, док се здела не охлади, како се део крема не би залепио за дно. Када се охладе до собне температуре, прво лаганим кружним покретима, како би сачували запремину и пенасту текстуру, помешате крем од беланаца и крем од жуманаца, а потом у ту смесу исто тако лагано умешајте охлађену умућену павлаку.

На крају следи лакши део – у смесу додајте ситно нарезано свеже воће, џем, насецкано орашасто воће, чоколаду или нутелу – на вама је да одаберете. Можете и одвојити један део крема од жуманаца па у њега умешати неке од тих додатака, попут џема или нутеле, како би добили укусни крем који ћете тек на самом крају умешати у основну смесу. Све додатке за семифредо је најбоље само благо и површно умешати како би добили неједнолични, мраморни изглед коначног дезерта.

Семифредо треба да се хлади у замрзивачу преко ноћи (најмање 6 сати), а најчешће се ставља у уске, плитке калупе за хлеб. Пре смрзавања, калуп обложите пластичном фолијом, улијте смесу и покријте је фолијом да се током смрзавања не би сакупили кристали воде.