Почетна » Проблем са масном косом решите домаћом маском од сирћета
Дерматолог Вести

Проблем са масном косом решите домаћом маском од сирћета

Колико год је темељно и често прали и водили рачуна о њој, ваша коса се и даље претерано масти.

Наследни фактор и хормонски дисбаланс могу бити узрок превеликог машћења косе, али и неправилна нега. Стављање препарата за стилизовање и негу косе у већој количини масти длаку, поготово ако их наносимо и на корен. Њихову употребу требало би смањити на минимум и, приликом прављења фризуре, наносити их лаким покретима, површински, а уља за негу стављати само на крајеве, и то не више од две капи, претходно размазане на длановима.

Често исправљање косе пеглом такође је масти, јер је у првом моменту исушује, што шаље сигнал темену да прозводи још више себума како би заштитио длаку. Зато је перите најчешће једном у два дана. Том приликом требало би користити благе шампоне и млаку воду, а испирање завршити хладном, јер преврућа подстиче рад лојних жлезда.

Смањите унос масне и “брзе” хране и слаткиша, јеловник обогатите свежим воћем и поврћем, и пијте најмање литар и по воде дневно.

Постоје и течности и маске на бази природних састојака, које можете сами да направите, а помажу у борби са масном косом. Помешајте две кашике алкохолног сирћета, сок од једног лимуна и чашу воде, тиме исперите шампон након прања, па потом остатке мешавине уклоните млазом млаке воде у трајању од 30 секунди. Двапут недељно можете да испирате косу и мешавином јабуковог сирћета и воде, у односу 1:1, након чега нема додатног испирања водом.

Добре резултате приликом испирања дају и поједини чајеви, попут хајдучке траве, раставића, хибискуса, белог слеза, планинске арнике. Направите их са дупло већом количином биљака у односу на ону коју бисте ставили приликом припреме чаја за пиће и косу исперите тек кад се течност прохлади.