Почетна » Професорка Јовановић: Залажем се за обавезну вакцинацију одређених група
Здравље Вести

Професорка Јовановић: Залажем се за обавезну вакцинацију одређених група

Фото: Пиксабеј

Делта сој је регистрован и налази се у циркулацији, а потребно је време да постане доминантан, рекла је за РТС вирусолог проф. Тања Јовановић.

Нагласила је да је масовна вакцинација приоритет и додала да што се вирус дуже налази у циркулацији, има више прилике да се мења, као и да је са сваким новим сојем потребно подићи ниво колективног имунитета.

Професорка Медицинског факултета Тања Јовановић рекла је за РТС да што се вирус дуже налази у циркулацији, има више прилике да се мења и да је са сваким новим сојем потребно подићи ниво колективног имунитета и да је тренутно за заштиту потребно да се вакцинише 80 одсто популације.

Само на тај начин спречићемо даље ширење вируса и онемогућити да вирус нађе онога који није заштићен. Према томе, ми имамо два пута пред собом. Један пут је да поштујемо епидемиолошке мере, други јесте вакцинација. Једино тако можемо да станемо на пут ковиду 19, односно да успоставимо контролу над епидемијом и да наредни случајеви буду спорадични, а не у форми епидемије”, истакла је Тања Јовановић.

“Потребно је време да делта сој постане доминантан” 

Говорећи о делта соју, професорка Јовановић, која је вирусолог, навела је да се тај сој налази у циркулацији и да је потребно време да постане доминантан. Додала је да очекује да делта сој постане доминантан почетком септембра.

“Масовна вакцинација је приоритет, али поред масовне вакцинације, потребно је размишљати и о дужини трајања имунитета који се постиже вакцинацијом, као и о одређеној групи особа које из разноразних разлога, пре свега здравствених, нису развили вакцинални имунитет”, казала је професорка.

Додала је да старије особе које имају слабији имунолошки одговор, особе са хроничним и аутоимуним болестима, могу имати проблем, пошто нису развили одговор на вакцину и да, пре свега, за њих треба разматрати трећу дозу вакцине.

Говорећи о увођењу обавезне вакцинације, Тања Јовановић је рекла да свако има право да бира између здравља и болести, али да нема право да угрожава живот и здравље других.

“Ја се залажем за неки вид обавезне вакцинације у одређеним групама становништва”, казала је професорка Јовановић.

Вакцину примило 75 одсто студената четврте и пете године медицине 

Председник Студентског парламента Медицинског факултета Александар Ђурић рекао је за РТС да је вакцинисано 75 одсто студената четврте и пете године студија, али и да је вакцину примио и велики број студената шесте године.

“У наредном периоду планирамо да за прве три године спроведемо анкету која ће нам показати колико је тачно студената вакцинисано и који су то разлози због којих није више њих вакцинисано. Студенти најчешће наводе да се плаше да је вакцина пребрзо направљена и воде се тиме да су млади и да њих корона неће превише погодити, да ће они то прележати на ногама, што, наравно, није тачно, јер имамо примере да има и тежих случајева код младих”, казао је Ђурић.

Додао је да искуство боравка студената медицине у ковид болницама, где могу да се увере ко све може да оболи од короне, може да буде велика мотивација за младе да се вакцинишу.

“У том тренутку најбоље видимо каква је ситуација и то нас покрене да се не двоумимо превише”, истакао је Александар Ђурић и додао да се он вакцинисао у фебруару и да су преко предавања покушали да мотивишу младе да се вакцинишу.

“Студенти показали и друштвену и индивидуалну одговорност” 

Вирусолог проф. Тања Јовановић је похвалила студенте медицине пошто су показали и друштвену и индивидуалну одговорност.

“Не само по питању вакцинације, него од самог момента почетка пандемије ковида 19, они су се укључили у различите активности и помагали здравственом систему. Прво су радили у оквиру кол-центара, давали информације грађанству о самом вирусу, инфекцији, о начину како је могуће дијагностиковати болест, а затим су и ушли у здравствени систем и помагали око администрирања података и помагали лекарима који су имали много више посла око самих пацијената”, истакла је професорка Јовановић.

Додала је да су студенти већ били у здравственом систему, пратили пацијенте и на тај начин су схватили шта значи ковид 19 и како се суочити са једном новом пандемијом.

“Ми смо заједно са њима, пре свега са Студентским парламентом, организовали бројне трибине. Већ у мају је била организована прва трибина где смо их информисали о свим новим сазнањима о вирусу, патогенези болести, лабораторијској дијагностици и све остало што је било потребно да знају како да сачувају себе”, навела је професорка.

Додала је да је био одржан и курс о правилном облачењу и свлачењу личне заштитне опреме, због чега су били спремни да већ у мају прошле године, када је ситуација била мирна, са онлајн наставе пређу на наставу на клиникама и, након тестирања, ниједан студент није био позитиван.