Почетна » Проглашен НАЈСТАРИЈИ пас на свету: Ово је тајна његове ДУГОВЕЧНОСТИ (ВИДЕО)
Занимљивости Вести

Проглашен НАЈСТАРИЈИ пас на свету: Ово је тајна његове ДУГОВЕЧНОСТИ (ВИДЕО)

Има 147 људских година.

Најстарији пас на свету, који је уписан у Гинисовој књизи рекорда, носи име Тоби Кејт.

Његова власница Гизела Шор удомила га је са свега неколико месеци, а током његовог живота водила је рачуна о његовим свакодневним навикама и исхрани, што се у великој мери одразило и на његову дуговечност.

Тајна дуговечности је исхрана

Претворено у број људских година, најстарији пас на свету тренутно има 147 година. Рођен је 9. јануара 2001. године, када је доведен у азил Пеги Адамс, где је Гизела волонтирала, након што га више није желео пар који је о њему бринуо.

Дуговечност свог љубимца власница објашњава добром генетиком, здравом исхраном и топлином дома коју му она пружа већ више од две деценије, односно пуну 21 годину.

Малени пас је одмах украо срце ове жене, а њихова веза с годинама је само јачала.

Просечан животни век је 12-18 година

Имајући у виду да је животни век чивава између 12 и 18 година, Гизела је схватила да би њен вољени могао да буде најстарији на свету када је напунио две деценије.

– Тоби је прилично доброг здравља с обзиром на то колико има година. Обожава да спава – рекла је његова власница и открила како је Тоби изузетно дружељубив и како време проводи са својим пријатељима – седмогодишњим америчким булдогом Луном, кинеским ћубастим псом Лалом и 32-годишњим папагајем Кокијем.

Тоби се сваког јутра буди у 6:30 и иде у редовне шетње. Упркос томе што има срчано обољење, то не утиче на њега.

Иначе, најстарији пас икада забележен у Гинисовој књизи рекорда био је аустралијски овчар по имену Блуи који је био рођен 1910. године. Доживео је дубоку старост будући да је напунио 29 година, након чега је успаван.