Почетна » Пролеће је време жуљева: Решите их се у 6 корака
Дерматолог Здравље

Пролеће је време жуљева: Решите их се у 6 корака

Без обзира да ли је жуљ на руци или стопалу, он може значајно да омета нормалне, свакодневне активности. Осим тога његово зацељење, уколико је велики или није брзо пукао може да потраје, па чак и да се инфицира, а тога смо сад нарочито свесни јер многи због пролећних радова имају жуљеве на рукама, а због тога што смо удобне чизме заменили ципелама.

Да бисте избегли ове компликације предлажемо вам неколико једноставних савета како можете да убрзате зацељење жуља и помогнете кожи да се што пре изравна.

Фластер

Фластер или ханзапласт смањују трење и штите жуљ од надражујућег контакта. Уз то добра је и баријера да не дође до инфекције. Међутим, важно је на који начин стављате фластер. Неопходно је када га ставите да изнад жуља остане мали „шатор“, тако што ћете лепљиве крајеве ханзапласта залепити мало ближе један другом, док ћете средину са јастучићем мало одићи од плика. Овакав начин стављања ханзапласта омогућава плику да дише, подстиче зацељење, а истовремено га штити од трења, нечистоће или честица које могу да проузрокују инфекцију.

Зелени чај

Зелени чај има снажна антиупална својства која доприносе зацељењу. За санирање жуља потопите три кесице зеленог чаја у кључалу воду, потом додајте кашичицу соде бикарбоне. Мешавину оставите да се охлади, па потпите плик. Ако се жуљ налази на месту које је тешко уронити у течност, користите натопљену газу.

Витамин Е

За жуљеве који споро зарастају и задебљали су од помоћи може да буде и витамин Е. Он има фантастично деловање на обнављање коже, пошто помаже ћелијама коже да се брзо опораве, а спречава и настајање ожиљака. Витамин Е можете да набавите у облику уља, крема или капсула. Ако имате капсуле, једноставно исцедите њен садржај директно на површину коже са жуљевима. Ако имате

Дренажа

Мада не бисте смели да бушите жуљ, безбедна дренажа може да донесе олакшање. Да бисте пробушили жуљ у кућним условима најпре оперите руке топлом водом и сапуном. Штапић за уши поквасите алкохолом и дезинфикујте иглу. Плик очистите антисептиком, затим полако иглом пробушите плик. Пустите да се течност потпуно оцеди. Нанесите антибактеријску маст. Плик прекријте фластером или завојем.

Гел од алоје вере

Гел алоје вере има антиупална својства, па ће зато смањити црвенило и оток који изазива бол. Студије су доказале да је алоја вера делотворна као традиционални лек за лечење опекотина другог и трећег степена, што је чини одличним природним леком за жуљеве.

Пустите да „дише“

Бројни лекари су сагласни да ће жуљ брже зацелити ако се остави непокривен у чистом окружењу. Када сте код куће скините завој и омогућите да жуљ дише и да се исуши. Да бисте се заштитили од инфекције, нанесите танак слој антибактеријске масти, чиме ћете убрзати зарастање.