Почетна » Просечан чек 25.000 динара
Друштво и ми Вести

Просечан чек 25.000 динара

Просечан број година оствареног радног стажа запослених који су узели пензиони чек била је 33 године за мушкарце, што је најнижи просечан број година стажа у последњих десет година

Републички фонд за пензионо и инвалидско осигурање (ПИО) недавно је у Годишњем билтену објавио званичну статистику која се односи на последња истраживања за протеклу годину.

Тако је, примера ради, број корисника пољопривредних пензија приближно исти као и пре двадесет година. Сваке године број пољопривредних пензионера смањује се за око 7.000, а наредних година очекује се даља тенденција пада броја ове категорије пензионера. Све мањи број оних који се одлучују на бављење пољопривредом и касније пензионисање у овој категорији не би требало да чуди, с обзиром на то да су данас у најлошијем положају управо пољопривредни пензионери, јер месечно добијају тек 11.272 динара.

У току претходне године просечан број година оствареног радног стажа запослених који су узели пензиони чек била је 33 године за мушкарце, што је најнижи просечан број година стажа у последњих десет година.

Статистика не говори у прилог женама, с обзиром да просек већ десет година варира између 29 и 30 година стажа за одлазак у старосну пензију. Иако се не могу похвалити просечно високим пензијама, чини се да пољопривредници имају најмање радног стажа, па су у протеклој години у старосну пензију мушкарци одлазили са 23 године, док је женама за пензиони чек било неопходно свега 19 година радног стажа.

Инвалидске пензије за категорију запослених корисника данас користи упола мањи број људи у односу на 1997. годину, када је ова категорија бројала око 420.000 корисника. Супротно овој статистици, број корисника инвалидске пољопривредне пензије готово је двоструко већи у односу на период од пре две деценије. Број инвалидских пензија у категорији самосталних делатности линеарно се повећава из године у годину за мали број нових корисника.

Просечан радни стаж нових корисника инвалидске пензије за све категогије креће се од 14 до 22 године стажа за жене, док за мушкарце варира од 17 до 25 година радног стажа. Посматрано према узроку инвалидности, највећи проценат права на пензију у протеклој години остварили су суграђани са обољењима система крвотока, а после тога на листи су тумори, душевни поремећаји и болести мишићно-коштаног система и везивног ткива.

Просечна висина пензије данас износи 25.000 динара, док је просечна старост корисника свих категорија пензије 70 година за жене и 72 године за мушкарце. Дуг век корисника пензионера потврђује и прошлогодишња статистика, која каже да је просечна старост корисника који су изгубили право на пензију због смрти 78 година, што говори у прилог податку да је све дужи просечан број година коришћења пензије.