Почетна » Проверите старост јаја – у дан
Занимљивости Вести

Проверите старост јаја – у дан

Фото: Пекселс

Јаја су део скоро сваког доручка, а често се користе и у припреми осталих оброка и различитих јела, па и колача, торти или сланих пецива. Зато је наравно битно – да буду добра!

Како проверити старост јаја? Без обзира шта пише на амбалажи уколико купујете индустријска јаја – не можете бити сигурни колико су она заправо стара ако прочитате неки датум са паковања. Међутим, уколико једете домаћа јаја која нису упакована – не можете ни отприлике знати од када су.

Шта радити у таквој ситуацији? Иако нам природа није омогућила да видимо унутрашњост јаја пре него што поломимо љуску – када може бити већ касно да сазнамо да ли је јаје старо или не – побринула се да нам ипак пружи начин да сазнамо колико је заправо старо јаје које желимо да поједемо. Наиме – у питању је врло једноставан а веродостојан трик, погледајте о чему се ради:

Потребна вам је провидна посуда напуњена водом и јаје чију старост желите да проверите. Уколико јаје дође до дна посуде и не крене да се пење ка врху – значи да је старо од једног до три дана, док је приближавање врху – додаје дане. Уколико јаје крене готово да израња или му један део вири изнад површине воде – значи да је старо скоро месец дана!