Почетна » Прва помоћ за уморне ноге
Хирург Здравље Савети стручњака

Прва помоћ за уморне ноге

 Проблем проширених вена погађа огроман број људи различите животне доби. Зна се да чак 25 одсто светске популације има неки степен венске инсуфицијенције. За развој ових тегоба пресудан је генетски фактор, односно урођена слабост венских зидова и венских залистака. Кад смо физички неактивни, кад дуго стојимо или седимо, венски крвни судови трпе огроман притисак и крв има тенденцију задржавања и спорог враћања ка срцу, а то доводи до венског застоја, појаве отока, чворова и варикоза.

Осим наследног фактора, фактори ризика су и прекомерна телесна тежина, хормонски поремећаји, трудноћа, неудобна обућа, често ношење високих потпетица, дуготрајно стајање, дуго седење прекрштених ногу, подизање тешких терета, висока спољашња температура, спуштена стопала, физичка неактивност. На стање крвних судова такође негативно утиче и присуство неких хроничних болести (нпр. дијабетес) и конзумирање алкохола и цигарета.

Физичка активност прија слабим венама, пре свега вожња бицикла и пливање. Ако дуго седите, избегавајте седење прекрштених ногу и што чешће прошетајте, а док седите можете радити вежбе за активирање мишићне пумпе која потискује крв из вена ка срцу. Вежба се изводи тако што испружите ноге и бар десетак пута померате стопала горе –доле. Препоручује се наизменично туширање ногу хладном и топлом водом да би се постигла јача контракција венских крвних судова.

Препарати из линије Ербавен се користе код акутних и хроничних тегоба с венама. Редовна примена спречава отицање, грчеве, болове, појаву модрица, пуцање капилара и сличне тегобе. Осим класичних облика Ербавен ретард таблета и гела, први пут представљамо иновативни производ за отклањање отока и тежине у ногама − хипоалергијске Ербавен фластере.

Ербавен фластери су нови производ на бази троксерутина (добија се из цвета јапанског багрема), дивљег кестена, кострике, центеле и боровнице који доноси брзо олакшање уморним ногама, смањује отицање и тежину у ногама и ублажава тегобе које се јављају кад постоје проблеми с микроциркулацијом. Практични за употребу, апликују се једноставно, директно на кожу у пределу глежњева или на горњи део листа, иза колена.

Захваљујући модерној технолошкој изради Ербавен фластери имају особину континуираног и контролисаног ослобађања активних састојака тако да делују током шест до осам сати. Након тог периода фластер би требало уклонити с коже.

Пише мр. ph Сашка Богавац