Почетна » Први пут с унуцима на путовање
Занимљивости Вести

Први пут с унуцима на путовање

Баке и деке, можда чак и боље од младих и неискусних родитеља, знају да брину о унуцима. Међутим, како би путовање заиста било одмор и уживање, а не јурњава за децом на плажи или планини, савет педијатара је да малишане не водите на путовање пре предшколског доба, односно, док не напуне пет година.

Љиљана Филиповић из психолошког саветовања објашњава да без обзира на њихову велику жељу и добру вољу, сами на пут са својим унуцима не иду док малишани не буду у предшколском добу.

Пре првог путовања и одвајања од родитеља важно је да дете уме само да се обуче, једе и практикује личну хигијену, јер управо ће му то пружити осећај самопоуздања. Родитељи ће олакшати бакама и декама уколико им дају јасне инструкције око исхране, навика, спавања и дневних рутина малишана. С друге стране, маме и тате очекују од малих путника да увек буду доступни за разговор телефоном, да буду послушни и евентуално донесу сувенир.

– Водити бебе или децу до четири године на море може бити веома оптерећујуће – саветује наша саговорница. – Унуке водите на пут тек кад стекну основне навике и науче да воде рачуна о себи како би се сви одморили и уживали у летовању. Идеално време за прво самостално летовање је око пете године.Тада деца већ могу сама да се обуку, знају да једу самостално и разумеју свет око себе – каже она.

Путна апотека

Одлазак на пут с дететом изискује детаљне припреме. Приручна апотека обавезан је део пртљага.

– Како вам се не би догодило да нешто важно заборавите, најбоље је да пре почетка паковања направите списак свих лекова које планирате да понесете – каже Сања Лабовић, педијатар. – Обавезни су здравствена књижица, основни лекови, топломер и друга медицинска средства која вам могу затребати током пута и боравка на мору.

Докторка каже да се у коферу морају наћи креме против алергија и уједа инсеката, лекови против зубобоље, пробиотици, физиолошки раствор, крема за заштиту коже од сунца. Такође, неопходан део апотеке јесу и септолете за грло и сирупи за скидање температуре.

– Пракса је показала да су баке и деке много савесније и озбиљније од родитеља кад иду на пут с унуцима – каже она. – Наравно, осим апотеке пожељно је да се у пртљагу нађу и друштвене игре, лопта за боравак у природи и гумени мишићи за пливање.

Сагласност родитеља

Дете које поседује биометријски пасош може да путује с баком и деком, али писана сагласност родитеља може бити потребна приликом контроле на граници. Родитељ који даје дозволу, ову сагласност потписује у Служби за оверу потписа у градској управи, полицији, суду или општини. Оверавање кошта 380 динара кад потписује један родитељ, или 760 када потписују оба.

Сагласност би требало да имају и деца разведених родитеља. Они осим сагласности родитеља који је старатељ, морају да поседују и сагласност другог родитеља. Ако он није доступан или је спречен да дâ сагланост, онда је неопходно консултовати надлежни Центар за социјални рад.

Пише: МИНА ДУДУКОВИЋ