Почетна » Пустите браду допашћете се женама, написала је девојчица Абрахаму Линколну
Занимљивости Вести из света Друштво и ми Вести

Пустите браду допашћете се женама, написала је девојчица Абрахаму Линколну

Фото: Пиксабеј

Абрахам Линколн је убијен 15. априла 1865. године, на почетку свог другог мандата. У њега је пуцао јужњачки фанатик Џон Вилкс Бут у Фордовом позоришту, у Вашингтону.

Абрахам Линколн се сматра једним од највећих америчких председника. Супротстављао се ропству које је дефитинитво укинуто прогласом донетим по завршетку Сецесиоништичког рата 1865. године.

Међутим, мало ко зна да је једна од најпознатијих брада у историји последица писма 11-годишње девојчице, послатог свега неколико недеља пре избора Абрахама Линколна за председника САД.

Мала Грејс Бедел из Вестфилда, у Индијани, променила је лице америчке историје, као и изглед новчаница од пет долара, на којима се појављује брадати лик 16. америчког председника.

Линколн је носио браду тек после писма Грејс будућем председнику САД. Дотад је Линколн (51) увек имао обријано лице.

У поруци од 15. октобра 1960, девојчица саветује Линколну да пусти браду како би се више допао женама. „Ваше лице је тако мршаво. Све жене воле браду и оне би сигурно потстакле своје мужеве да гласају за вас и учине вас председником“, написала је Грејс.

Четири дана касније, стигао јој је одговор: „Никада нисам пустио да ми брада израсте, зар не мислите да би људима деловало глупо да то сада учиним?“.

Ипак, изгледа да је Линколн послушао савет, јер се месец дана касније по први пут појавио у јавности с брадом; и освојио изборе.

Током свог инаугуралног путовања између Илиноиса и Вашингтона, Линколн је тражио да се поворка заустави у Вестфилду где је тражио да се сретне са Грејс.

„Грејси, погледај моју браду. Пустио сам је тебе ради“, испричаће касније девојчица.

Сто педесет година касније, Лиз Бедел, 23-годишња стажисткиња у Конгресу, открила је причу о својој далекој рођаки на изложби посвећеној Абрахаму Линколну. Прочитала је преписку између своје чукун-тетке и председника изложену у једној од витрина.

„Кренуле су ми сузе када сам прочитала писмо које је Грејс Бедел написала Ејбу Линколну. Одрасла сам са том причом у коју никада нисам истински поверовала“, написала је Лиз у књизи утисака.