Почетна » Разлози због којих рузмарин треба удисати сваки дан
Здравље Вести

Разлози због којих рузмарин треба удисати сваки дан

Рузмарин је невероватно здрава биљка која се као традиционални лек користи вековима. Она је предиван Божји лек за многе болести, а највише за оне људе који имају проблема са памћењем… Удишите га пет минута свакога дана!

У Грчкој је популарно да студенти често стављају рузмарин у косу током испита. Студије су показале да рузмарин садржи карнозичну киселину која се бори са токсичним елементима који захватају мозак. Рузмарин је познат од давних времена, а спомиње се као лек за мозак и у Хамлету кад Офелија изјављује: “Ево рузмарина, он је за молитву, љубав и сећање”. У савременој медицини он се користи као аналгетик и при мигренама, као и код пробавних проблема. Садржи природне састојке који пружају протеин нашем мозгу, што позитивно утиче на рад мозга, те мозак брже размишља и брже доноси одлуке.

Студије показују да рузмарин такођер обнавља оштећене ДНК станице. Истраживање спроведено на рузмарину, где су људи удисали етерично уље рузмарина, показало је да су резултати изузетни, прва група људи је имала 60 до 75 посто веће шансе запамтити ствари за разлику од групе која није удисала етерично уље рузмарина. Истраживање је такође показало постојање хемијских спојева одговорних за наше памћење. Главни елеменат који повећава нашу меморију је цинеол. Ово истраживање показује да људи који су користили рузмарин у одређеним дневним задацима, имају боље резултате. Он је ефикасан још и у борби против промене расположења, стреса, памћења и побољшава брзину размишљања. Што се више апсорбује цинеол, више ћете постићи позитивних резултата.