Почетна » Разлози због којих се треба смејати сваки дан
Савети стручњака Вести

Разлози због којих се треба смејати сваки дан

Фото: Пиксабеј

Наука смеха постоји, а стручњаци деценијама се баве откривањем разлога због којих је потребно да се смејемо сваки дан. Засад, открили су 7 кључних благотворних дејстава смеха.

1. Смејање побољшава везе. Истраживања су показала да се смехом брже и лакше отварамо за нова познанства, а у исто време помаже нам да тренутне односе ојачамо.

2. Смех утиче на меморију и смањење стреса. Смејање умањује лучење хормона стреса, нарочито код старијих људи. У исто време, доказано је да смејање утиче на боље памћење и концентрацију.

3. Постајете опторнији. Да ли вам се десило да у непријатним или тешким ситуацијама добијете напад смеха? Једна студија сугерише да се ово дешава, јер смејање регулише емоције, нарочито када се нађемо пред неким изазовом.

4. Побољшава здравље. Нека истраживања су показала да добро расположење и смех умањују стрес и запаљење, те утичу на добар холестерол код особа које пате од дијабетеса. С друге стране, студије су такође показале да само ишчекивање краја вица или смешне приче, утиче на имуни систем и побољшава га, умањењем лучења хормона стреса.

5. Боље учимо. Наравно, док учимо, концентрисани смо и веома озбиљни. Међутим, неки истраживачи сугеришу да добар смех може да помогне да боље савладамо градиво.

6. Атрактивнији смо. Недавна студија показала је да су смисао за хумор и забаван карактер веома важне ставке, приликом избора партнера код оба пола.

7. Смех јесте заразан. Према истраживањима, смејање је преносно, барем када је мозак у питању.