Почетна » Развод у златном добу – криза средњих година или нови приоритети?
Занимљивости Вести Сениор свет

Развод у златном добу – криза средњих година или нови приоритети?

Фото: Пекселс

Tреће животно доба донoси отрежњење. Проблеми су били потискивани, а у нашој земљи забележени су разводи чак и у осмој деценији.

Особе у шестој и седмој деценији живота окончавају своје бракове више него икада пре. Уверење да вам је љубав у зрелим годинама гарантована потпуно је неоправдано, тврде психолози. Криза средњих година, златна или нова младост, феномени су модерног доба, а према речима стручњака, то је фаза у којој људи поново процењују своје приоритете и циљеве, и стичу утисак да се живот више не може мењати. Управо такво размишљање о неоствареним циљевима доприноси наглим преокретима у животу и потрагу за новим „ја“, па се често мењају животни позиви, али и партнери, што за последицу има − развод.

И док је онај који жели да се разведе већ све испланирао, донео одлуку и једва чека да се завршетак брака брзо обави, онај други је шокиран захтевом, и тек је на почетку прихватања нове ситуације која може бити и те како болна. Сам чин развода и све оно што такав чин носи собом скраћује животни век, а на то највише утиче стрес.