Почетна » Развод у златном добу – криза средњих година или нови приоритети?
Друштво и ми Сениор свет

Развод у златном добу – криза средњих година или нови приоритети?

Криза средњих година, златна или нова младост, феномени су модерног доба, а према речима стручњака, то је фаза у којој људи поново процењују своје приоритете и циљеве, и стичу утисак да се живот више не може мењати. Управо такво размишљање о неоствареним циљевима доприноси наглим преокретима у животу и потрагу за новим „ја“, па се често мењају животни позиви, али и партнери, што за последицу има − развод.

Већа финансијска независност и чињењица да педесете и шездесете године не значе крај пута, дају супружницима нови поглед на зреле године.

Ако партнери нису спремни да закораче заједно ка новим хоризонтима, многи од њих ће радије продужити сами како би се до последње декаде живота посветили новој „гарнитури“ приоритета.

Драгана Станковић, психолог и уредник портала Психологија онлајн објашњава за наш лист да је и сам чин одласка у пензију један од јачих социјалних стресова који мењају живот човека. Људи се након пензионисања баш због тога углавном посвећују својим супружницима. Али, шта ако у том периоду, након 30 или 40 година брака, неко од супружника помисли на развод?

– Ето још једног догађаја који је на скали стресова други по јачини, након смрти блиске особе. Данас све чешће чујемо за такве примере, и пракса показује да су разводи све чешћи у зрелом животном  добу – каже наша саговорница. − Развод је трауматска ситуација за целу породицу, посебно за децу која су у том периоду одрасла и можда већ имају своје формиране породице, али ипак им није пријатно да чују како им се родитељи разводе. Разлози могу бити различити − од болести партнера, било физичке или психичке, преко тражења и испробавања нечег новог. Неко ко се млад удао или оженио почиње у позном добу да размишља о томе шта је све пропустио, и онда по сваку цену жели то да надокнади.

И док је онај који жели да се разведе већ све испланирао, донео одлуку и једва чека да се завршетак брака брзо обави, онај други је шокиран захтевом, и тек је на почетку прихватања нове ситуације која може бити и те како болна. Сам чин развода и све оно што такав чин носи собом скраћује животни век, а на то највише утиче стрес, наглашава наша саговорница.

Она упозорава и да није реткост да новопечени слободни људи почну да практикују нездрава и необична понашања попут алкохолизма или сексуалног промискуитета.

– Упражњавање таквих понашања у златном добу чини их задовољним. Раде све оно што нису могли у браку и развод им не пада тешко, али имамо и супротна понашања, кад особа не може да се помири с чињеницом да се после толико времена одваја од некога с ким је провела свој живот – каже наша саговорница.

Нема универзалног одговора коме је теже, мушкарцима или женама. Статистике показују да жене имају већи ризик од оболевања од срчаних болести управо због женске рањивости која је на завидном нивоу након развода. Већину развода затраже жене, а мушкарци су ти који некако прећутно, кад је реч о емоцијама, одреагују на развод и ређе затраже помоћ ближњих. Непријатне емоције су јаче и присутније што су супружници старији, а ту је и неизбежно осећање самоће које наступа након развода.

Најбоља терапија коју препоручују психолози јесте групна подршка и дружење с особама које пролазе исто. Размењивањем искуства другачије перципирамо, особи буде лакше, једноставно схвати да није ни прва ни последња која пролази кроз развод у зрелим годинама.

– Постоје савети како да процес развода протече што је могуће лакше – каже психолог. − Након развода важно је преузети контролу над својим животом. Партнери би требало да схвате да су једино они одговорни за свој живот и одлучити како ће га наставити након раставе. Здрав психофизички живот и брига о здрављу је оно што се мора одржати. Након развода није погодна никаква изолација. Дружење с пријатељима и физичка активност смањиће непријатне емоције попут напетости, љутње, анксиозности.

Упркос томе што је код млађих брачних парова последњих година популаран одлазак код брачних саветника који им помажу да реше своје несугласице и спасу породицу, изгледа да се старији ипак одлучују да не посежу за стручним мишљењем.

– Никад у својој пракси нисам имала парове који су старији од 40 година – каже брачни саветник Сања Марјановић. – Најчешће се на софи преко пута мене затекну млади брачни парови који упадају у кризу због преваре или привикавања на нове животне околности после венчања.

Адвокати, с друге стране, објашњавају да се разводи у зрелим и млађим годинама разликују једино по томе што се парови у трећој деценији не боре за старатељство над децом већ углавном за имовину.

– Такви разводи се углавном споразумно решавају и иде се на то да разлаз буде што пре окончан – каже Вељко Величковић, адвокат. – Моје искуство говори да старији брачни парови не желе да троше новац на адвокате, али ни време по судовима, већ се углавном о свему договоре пре самог окончења брака.

У нашој земљи, разводи у било ком добу собом носе и предрасуде које су и данас, упркос модерном добу, веома изражене. Наиме, разведени мушкарци се доживљавају као пожељни, зрели и супериорни, док се сматра да су разведене жене изгубиле свој првобитан сјај. У народу, тако, и даље можемо чути изразе попут „половњача“ или „распуштеница“.

 

Мушкарци „невидљиво“ пате

Мит о томе да жене више пате након развода убедљиво су демантовали стручњаци Универзитета у Калифорнији, који су истраживали узроке самоубистава код разведених мушкараца. Они су установили да је стопа суицида код припадника јачег пола изразито висока, а овај податак су објаснили у светлу њиховог тежег привикавања на промене које доносе развод и раздвајање.

 

Мит о седмој години

Статистичари тврде да бракови најчешће „пуцају” у прве две-три године брака, а постоји и мит о фаталној седмој години. Наиме, свака седма година брака потенцијално је емоционално трусно подручје. Седма година брака је опасна, јер тада дете први пут озбиљније „ишета” из родитељског наручја у школу, а мама и тата остају сами једно с другим. Следећа седма година брака поклапа се с дететовим пубертетом. Следећа критична седма година брака је година у којој дете стиче пунолетство, наредна је фаза „празног гнезда” и коначно – фаза старости, у којој сада већ одрасла деца обично не могу да дођу себи од чуда зашто се њихови родитељи разводе након толико година „идеалног“ брака.

 

Разлози за развод

 

ЖЕНЕ

Несамосталност мушкарца

Недостатак амбиција

Недостатак романтике, пажње и љубави у односу

Пребацивање кућних обавеза

 

МУШКАРЦИ

Недостатак блискости, и физичке и емотивне

Лоше расположење жена

Лоша атмосфера у кући

Непоштовање мужа као личности

 

 

БРОЈКЕ

8.170 парова се развело прошле године

13,4 године је просечно трајање брака у Србији