Почетна » Реална статистика; Само 4,4 одсто Срба је физички активно, зашто треба да кренете већ данас?
Физиотерапеут Вести

Реална статистика; Само 4,4 одсто Срба је физички активно, зашто треба да кренете већ данас?

Више од две трећине одраслог, а нарочито урбаног становништва у Србији је физички неактивно, гојазно и у ризику од добијања дијабетеса и других хроничних болести, показују подаци последњег истраживања здравља становништва Србије.

Забрињавајуће неактивни

Према истим тим подацима, само 4,4 одсто становника Србије бави се неком физичком активношћу која утиче на побољшање здравља, а која није везана за радне активности.

Већ 20 година, Светска здравствена организација обележава 10. мај као Међународни дан физичке активности са циљем подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу здравља. Данашњи дан је познат под слоганом „Кретањем до здравља“, а односи се на умерену физичку активност без обзира на садржаје, место и време извођења. Управо из тог разлога оболели од дијабетеса, гојазне особе и сви остали окупљени око пројекта “Отвори плави круг” позивају грађане да им се данас од 17 часова придруже у шетњи која почиње код Хотела Југославије, да подстакну превенцију дијабетеса и гојазности кроз физичку активност и заједнички смање поразну статистику оболевања од дијабетеса.

Нордијско ходање

Четврти циклус Отвори плави круг бесплатне школе нордијског ходања траје два месеца, а кроз коју је до сада прошло око 100 суграђана.

“Шетње и физичка активност чувају наше здравље, поготову ако се то ради свакодневно. Не само да је организам отпорнији на болест, него нас време проведено у природи чини срећнијима и релаксиранијим. Такође и количина калорија која се потроши током шетње није занемарљива, као ни чињеница да кратка шетња убрзава метаболизам, али постоји и низ других разлога који говоре у прилог редовној шетњи, осим бољег физичког изгледа. Многе студије су показале како редовна физичка активност може доста допринети здрављу, смањити ризик од дијабетеса, гојазности, али и многих других хроничних болести и зато позивам све наше суграђане да данас од 17 часова дођу у парк Ушће да се дружимо, разменимо савете са нашим медицинским сестрама и уз надзор професионалних тренера, проведемо пријатно поподне у шетњи и физичкој активности”, напомиње Нинослав Мајачић, потпредседник Удружења пацијената са дијабетесом тип 2 “Круг двојке Србије”.