Почетна » Рецепт за домаће БАЈАДЕРЕ: Направите омиљну славску ПОСЛАСТИЦУ боље неко икад
Исхрана Вести

Рецепт за домаће БАЈАДЕРЕ: Направите омиљну славску ПОСЛАСТИЦУ боље неко икад

Бајадера је без сумње једна од наших најпознатијих посластица коју воле готово сви. Неизбежан је део славске трпезе, а многим гостима је то омиљени колач. Испробајте рецепт за бајадере са којим не можете погрешити.

Потребно је:

100 г чоколаде
200 г млевених ораха
250 г млевеног кекса
400 г шећера
200 г маслаца
200 мл воде

Глазура:

100 г чоколаде
3 кашике уља

Припрема:

Шећер и воду ставити на рингли да прокува неких 5 минута да се добије густина меда. Склонити са рингле па додати маслац. Мешати док се маслац не истопи. Додати млевене орахе и кекс, све лепо сјединити. Смесу поделити на два једнака дела, па у један део додати 100 г отопљене чоколаде. Плех димензије 16×25 цм обложити пек папиром. Па сипати чоколадни део равномерно лепо, преко тога додамо светли део поравнамо и додамо одозго чоколадну глазуру коју смо претходно направили. Отопити 100 г чоколаде са 3 кашике уља. Оставити да се стегне па сећи на штанглице.

Савет

Да би вам бајадера била фина и успешна тајна се крије у сирупу који правимо од шећера и воде који треба да буде густине течног меда. Све остало је лакше.