Потребно је:
- 350 г масти
- 2 дл вруће воде
- прашак за пециво
- сок и кора лимуна750 г брашна
- шећер у праху за посипање
Потребно је за тесто:
- 150 г путера или маргарина
- 500 мл млека
- 50 г свежег или 7 г сувог квасца
- по кашичица шећера и соли
- 700-800 г брашнаЗа посипање:
- 300 г ренданог сира
За премазивање:
- 2 јајета
- 2 кашичице црног сусамаПрипрема:
- Путер или маргарин отопите на тихој ватри.
- У посебној шерпи загрејте млеко па помешајте са растопљеним маргарином.
- Квасац размутите са мало воде и шећера па пустите неколико минута да запени.
- Када се маргарин и млеко охладе довољно да можете рукама да месите тесто, додајте им размућени квасац, со, шећер и брашно по потреби.
- Покријте и оставите да се удвостручи.
- Тесто поделите на три дела, сваки развуците у правоугаоник и поспите ренданим сиром.
- Сеците на траке ширине 1 цм или уже, па их мотајте као клупче.
- Јаја умутите виљушком, додајте црни сусам и тиме премажите клупчад.
- Рерну загрејте, тепсију обложите пек-папиром и поређајте клупчад.
- Пеците док лепо не порумене.