Почетна » Рекреирајте се након ИНФАРКТА помоћу ове две лаке вежбе
Јога Савети стручњака Вести

Рекреирајте се након ИНФАРКТА помоћу ове две лаке вежбе

Фото: Пекселс

Бројне студије потврдиле су да физичка активност после опоравка од инфаркта смањује ризик од изненадне смрти за 20 одсто, а могућност да поново дође до срчаног удара за чак 30 одсто.

Како ће који пацијент да се рекреира након инфаркта зависи од његове физичке спремности пре срчаног удара, општег стања, придружених болести. Клиничка пракса је показала да већини реконвалесцената прија физичка активност од минимално пола сата до сат времена, умереног интензитета у виду аеробне рекреације, најмање три до пет пута недељно.

То практично значи да би за трајни опоравак од инфаркта и за спречавање да до њега поново дође требало најмање сваки други дан да идете у шетњу, возите бицикл или радите вежбе истезања.

При томе, да би се одржали позитивни физиолошки и клинички ефекти, тренинг мора да се спроводи доживотно, јер само после неколико месеци паузе поништава постигнути ефекат. Ево неколико вежби истезања које можете да радите код куће, када вам време и обавезе не дозвољавају шетњу или вожњу бицикла.

Балерина

Лежећи на десном боку пребаците леву ногу преко уроланог ћебета или простирке за плажу. Опружите прсте на ногама као балерина и ротирајте рамени појас у супротном смеру од карлице. Док вам је десна рука на подлози, леву раширите од тела и пустите да слободно „виси“ у простору поред тела. Лагано гурајте лево раме према подлози док истовремено карлицу гурате у супротном правцу. У крајње истегнутом положају се задржите пет до 10 секунди, а вежбу поновите од 10 до 20 пута. Урадите је затим на исти начин лежећи на другом боку.

Раме – колено

Лежећи на десном боку испружите доњу ногу, а горњу савијте у куку и колену и ослоните се целом дужином потколенице на подлогу. Десну руку поставите на подлогу тако да вам је скроз опружена у лакту и да вам је длан окренут од подлоге и спуштен на њу. Леву руку подигните изнад главе и лагано ротирајте рамени појас супротно од карлице и колена. Водите рачуна о дисању.

Вежбу поновите од 10 до 20 пута, задржавајући се у крајње истегнутом положају пет до 10 секунди. Вежбу на исти начин урадите и на другом боку.

Колено – глава

Лезите на десни бок и савијте ноге у коленима. Затим, ротирајте горњу половину тела тако да рамени појас лежи на подлози, док су руке раширене од тела са длановима који су окренути надоле, дакле леже на подлози. Главу окрените у супротном смеру од колена и спустите је на подлогу. Када стабилизујете горњи део тела, лагано повлачите карлицу супротно од колена да бисте појачали ефекат истезања. Карлицу повлачите 10 до 20 пута задржавајући је у крајњем положају пет до 10 секунди, а затим се окрените на леви бок и поново урадите вежбу.