Почетна » Рођен као православан принц, Филип је био 74 године у браку са краљицом
Занимљивости Вести

Рођен као православан принц, Филип је био 74 године у браку са краљицом

Складан брак

Принц Филип преминуо је у 99. години, а 74 године био је у браку са краљицом Елизабетом Другом са којом има четворо деце.

Рођен је на Крфу, као члан Грчке краљевске породице, његови родитељи су били принц Андреј од Грчке и Данске и принцеза Алиса од Батенберга. Његов деда по оцу био је грчки краљ.

Са 18 година приступио је Британској Краљевској ратној морнарици у којој је учествовао у Другом светском рату. У марту 1947. се одрекао титуле грчког принца и прихватио презиме Маунтбатен према британској верзији мајчиног девојачког презимена Батенберг.

Познанство са краљицом Елизабетом, датира још када је принц Филип имао 18 година, а краљица 13. Упознали су се на венчању његове рођаке, а Елизабета Друга остала је верна свом лепом  и згодном принцу, тако што му је писала писма током тинејџерских дана.

Пар се тајно верио 1946. године, јер су се њени родитељи противили удаји, због тога, што су сматрали да је исувише млада, да би у 20. години била у браку. Веренички прстен је био гламурозан са великим дијамантом који је био окружен мањим дијамантима около. Годину дана касније, отац краљице Елизабете дао им је дозволу за венчање, а Филип се тада одрекао грчког држављанства и титуле, преузевши презиме Моунтбатен.

Венчање је било спектакуларно, присуствовало је 2.000 званица!

Две хиљаде људи присуствовало је венчању краљице Елизабете и принца Филипа у Вестминтерској опатији 20. новебра 1947. године. Била је то прва краљевска свечаност од завршетка Другого светског рата. На венчању је учествовало осам деверуша, а церемонију ју венчања је служио кентерберијски надбискуп Јорка. Младожења је тада својој млади поклонио прстен од велшког злата.

Медени месец су провели у Хемпширу, а потом на Бикил и Барморал имању. Родитељи постају 1948. године, када добијају сина Чарлса Филипа Артура Џорџа. За мање од пет година Елизабета је проглашена краљицом.

У браку су провели пуних 74 година, а једном приликом Филип је испричао да је тајна његовог дугог брака у толеранцији. Јер све је добро док су ствари у реду, али када крену по злу, толеранција је неопходна.