Састојци (за 16 куглица)
За куглице:
- 250 грама брашна
- кашичица сувог квасца
- кашика шећера
- 120 милилитара топлог млека
- јаје
- мало сецканог младог лука
- кашичица соли
- кашичица белог лука у гранулама
- 3 кашике несланог путера
За пуњење:
- сир по укусу (идеално моцарела)
- со, бибер и першун по укусу
За прелив:
- отопљени путер
- јаје
- рендани пармезан
Припрема:
Умутити квасац у мало млаке воде и оставити да одстоји 10 минута. Потом додати топло (не вруће!) млеко, брашно, шећер, јаје, исецкан млади лук, со, па замесити. Потом додајте и бели лук у гранулама, па и путер и наставите да месите док не добијете фино глатко тесто.
Покријте и оставите да одстоји 90 минута.
Припремите сир којим ћете пунити лоптице, исецкајте по потреби, додајте зачине.
Премесите надошло тесто, па га развуците на побрашњеној површини. Поделите лопту од теста на делове троугластог облика. Узмите један део, премесите га и спљескајте да добијете облик „пљескавице“, па у средину ставите зачињен сир и обликујте лоптице. Понављајте док не утрошите материјал.
Поређајте по плеху за печење, који је претходно обложен пек-папиром или подмазан, па покријте да одстоји још пола сата.
Затим добро умутите јаје, премажите лоптице њим и поспите пармезаном. Пеците 25 минута у рерни загрејаној на 180 степени.