Почетна » Ручак за 20 минута: Басмати пиринач са морским плодовима
Исхрана Вести

Ручак за 20 минута: Басмати пиринач са морским плодовима

Чули сте за басмати пиринач и питали сте се како се спрема. Ево рецепта.

Потребно је:

  • 300 г шкампа
  • 250 г басмати пиринча
  • 50 г сланине
  • парадајз
  • 5 перушки младог црног лука
  • со
  • бибер
  • мешавина сувих биљних зачина
  • веза першуна

Пиринач очистите и потопите у воду на пола сата. Процедите, налијте водом и кувајте га 20 минута. Пред крај кувања зачините га мешавином сувих биљних зачина.

Кувајте шкампе три-четири минута, ако су свежи, или осам, ако су претходно били замрзнути, тако што ћете их убацивати, једног по једног, у кључалу воду. Чим буду готови, очистите их. У тигању, на мало масноће, кратко пропржите ситно исецкану сланину, парадајз, перушке лука и шкампе, непрестано мешајући. Затим додајте пиринач, све добро сједините, поспите ситно исецканим першуновим листом и послужите док је топло.