Почетна » Руска врачара је тачним предвиђањима развела пола Мионице и протерали су је
Занимљивости Вести

Руска врачара је тачним предвиђањима развела пола Мионице и протерали су је

За десет динара дознаћете вашу будућност“.

Па ко не би желео да сазна шта га то у животу чека, већ иза неког угла, а на тако једноставан начин?! А управо је то обећавао плакат који је растурен по Мионици фебруара, пре 80 година, стигавши у ову варошицу заједно са загонетном Рускињом, која „непогрешиво чита прошлост и види будућност“:

„Ваш длан. Да. Он говори. Слушајте. Прошлост таква, будућност оваква…“.

И, пишу оновремене новине, народ је навалио. Видовита жена је изнајмила посебан локал са чекаоницом, у којој је без прекида пристизало „и старо и младо, интелектуалци, трговци, занатлије, сељаци, мушкарци и жене“, па је за загонетну Рускињу посла било на претек.

А и прве реакције оних који су врачару посетили биле су „обећавајуће“ и интригантне.

– Све потреви! – чуло се најчешће.

И где ћете бољу рекламу! А што се врачаре тиче…

„Она је искрена. Каже вам у дискрецији како се влада ваша жена, ваш муж, љубавница, љубавник“ – читамо у осам деценија старој штампи која реконструише несвакидашњи случај.

Репортер београдског дневног листа „Време“ то и детаљно илуструје, дијалозима из „куће прорицања“:

– Имаћете деце. Сад је на реду мушко… Комшиница вам пише анонимна писма о владању вашег мужа. Имате дугова. Живећете… желите ли дознати? Дакле, још 17 година. Само? Тако вам стоји… Имаћете троје деце. Последње умреће у другој години… Син вам није добар. Такви ће бити и остали. Вашу кућу неко је уклео… Ваше ципеле украла је једна смеђа жена… Жена ће вам умрети и једно дете…

Предсказања врачаре су била конкретна, а клијенти су то и желели да чују. За кратко време њена предвиђања постала су позната свим становницима овог места и многи су пожурили да сазнају своју судбину. Врачара је могла да буде задовољна јер је посао брзо процветао, али стижу и први проблеми, заједно са сазнањима за афере супружника и разне локалне нелагодности.

Фитиљ је брзо запаљен, међу становништвом долази до сукоба и општег расула. Новине о томе пишу:

„Веома брзо пристигле су и прве притужбе те је врачара морала да оправда свој рад пред судом“.

А описују и сутуацију која је у вароши завладала:

„Лом, свађа, туча. Претња разводом, убиством, самоубиством…“

Реагује и власт. Суд позива врачару и многе њене клијенте.

„Ствар је испитана. Врачара је говорила по длану, а клијенти по слободној вољи долазили“ – пише дописник из Мионице.

И додаје како се Рускиња тиме и бранила:

– Кад кажем добро, ја за њих све знам, кад је рђаво, ништа не знам. А ја само читам по длану…

Али, то што је из дланова Мионичана прочитала – прочитала је. Напустила је паланку, остваљајући њене житеље – како завршава дописник новина – да мисле и свађају се.

Други београдски дневни лист, „Правда“, пише о необичном медицинском феномену скамењеног младића, за кога су се заинтересовани амерички научници и лекари.

„Пре два месеца седамнаестогодишњи Едвард Салтер био је још потпуно здрав и орно обављао свој посао у фабрици. Али једног дана приметио је да му је десна нога нагло почела да отиче. Пошао је лекару на преглед. Лекар никако није могао да утврди дијагнозу болести, па га је упутио својим искуснијим колегама на клиници“.

Младић се претворило у камен!

Међутим, ни тамо није одгнонетнутно мистериозно стање младог Американца. Наочиглед интерниста и хирурга на клиници, стање младића је било све горе.