Почетна » Руски и српски хирурзи враћају вид
Хирург Здравље Офтамолог

Руски и српски хирурзи враћају вид

 

У Специјалној офталмолошкој болници „Еликсир“ у Новом Саду, која већ 26 година сарађује с руским офталмохирурзима Очне клинике „Фјодоров“ из Калуге, оперисано је првих 135 пацијената које је упутио Фонд за здравствено осигурање Министарства здравља Републике Србије. Многи пацијенти који већ дуго чекају на ову интервенцију памтиће мај и јун ове године по томе што могу поново да виде боје, облике, своје ближње, небо, сунце, програме на ТВ екрану, чак и ситна слова у књигама.

Специјално за магазин Пензија овим поводом говори др Сергеј Ј. Ромањенко, главни хирург руске Очне клинике „Фјодоров“.

– Срећни смо што сада можемо да помогнемо великом броју пацијената који имају катаракту, да их оперишемо у болници „Еликсир“ и да им вратимо вид захваљујући новом пројекту Министарства здравља и Републичког фонда за здравство којим су у борбу против губитка вида услед зреле и презреле катаракте укључене и приватне здравствене установе – истиче др Ромањенко. − У Русији такав пројекат постоји одавно и ми имамо велико искуство у извођењу операција које се сада и у Србији обављају амбулантно, без лежања у болници. Са српским колегама и медицинским тимом болнице Еликсир моје колеге из Русије и ја смо током маја и јуна прегледали све пацијенте које нам је фонд упутио, њих више од 240. То су већином старији људи, јер се управо у старијој узрасној групи такво обољење ока најчешће и јавља. Сви они су дуго чекали на ову операцију и по правилу се радило о презрелим катарактама, те су им и видне функције биле врло ограничене.

Према речима др Ромањенка, катаракта се може уклонити само хируршким путем, и истиче да је ова операција бисер офталмолошке хирургије јер одмах даје резултат − враћа вид.

– Акција се наставља и сигуран сам да ће до краја године у Специјалној офталмолошкој болници „Еликсир“ прогледати свих 500 пацијената на које смо се обавезали фонду, а и ја сам се лично обавезао да испуним то важно обећање – каже др Ромањенко. − У организацији болнице Еликсир многи пацијенти долазе у нашу Федералну државну установу Министарства здравља Руске Федерације МНТК Микрохирургија ока „Фјодоров“. Последњих осам година многим пацијентима можемо помоћи и у Новом Саду, и то ме посебно радује. Болница Еликсир се добро развија, добија нову опрему и много улаже у едукацију младих кадрова. Наш заједнички циљ је − Сваком пацијенту вратити сјај у око! Јер, још давно, рекли су мудри људи: После живота, човеку је најважнији вид.

Катаракта или мрена на оку стара је колико и човечанство, и настаје због замућења природног човековог сочива у оку. Сматра се да је то једна од најраспрострањенијих болести у целом свету и по правилу се јавља у старијој животној доби. Према подацима Светске здравствене организације катаракта је прва по учесталости међу очним болестима.

Може се уклонити на различите начине, али се у Болници „Еликсир“ обавља по општепризнатим светским методологијама – путем ултразвучне факоемулсификације − кроз мали тунел, чији је пречник 1,8 до два милиметра. Путем њега се уклања мутни садржај сочива ока, док капсула у којој се налази сочиво остаје очувана. Кроз тај тунел се, у капсулу, помоћу специјалног инструмента имплантира ново, вештачко сочиво, које у капсули заузима одговарајући положај и одмах обавља своју функцију. Нема резова, нема шавова.

Око остаје херметички затворено, задржава свој притисак и анатомију. Након операције, пацијент може одмах да иде кући.

Првих дана након операције потребно је да пацијент наредних десетак дана укапава капи, уколико је потребно и до 30 дана. Пацијент одмах може читати и гледати телевизију, али се може десити да вид првих неколико дана буде замућен. Оперисаном оку је потребно време да се опорави и прилагоди новонасталој ситуацији.

Осим катаракте, код многих пацијената утврђено је да болују од глаукома, сенилне дегенерације макуле или дијабетесне ретинопатије, а све те болести могу да утичу на коначну оштрину вида после операције катаракте. Њима је предложено даље лечење и обавезне контроле код офталмолога, бар два пута годишње. Особе оболеле од дијабетеса морају да се контролишу и код ендокринолога ради регулисања шећера у крви.

 

Инфо

СПЕЦИЈАЛНА ОФТАЛМОЛОШКА БОЛНИЦА „ЕЛИКСИР“

Нови Сад, Мародића бр. 12, тел: 021/444-716, 445-946

 

ВАШ ПУТ КА СВЕТЛОСТИ

У Болници „Еликсир“ очекују вас:

  • Стално гостовање руских офталмохирурга с Очне клинике „ФЈОДОРОВ“
  • Операције катаракте и глаукома – БЕЗ ЧЕКАЊА
  • Бесплатно мерење очног притиска
  • Повољност плаћања лечења и операција на рате
  • Специјални попусти за чланове Удружења пензионера: 25% на прве прегледе и 10% на наочаре

Пише Ружа Суботић