Почетна » Руски лек за мултипла склерозу: ЧИЧАК
Моја башта Вести

Руски лек за мултипла склерозу: ЧИЧАК

И руска званична и традиционална медицина у једном су сложне: мултипла склероза, једна од најозбиљнијих аутоимуних болести, може да се лечи чичком.

Пратећи “стопе” народне традиције која је вековима користила ову биљку за лечење проблема са централним нервним системом, руски лекари су спровели истраживање, на онову когас је направљен и лек од чичка.

Податке да обичан чичак успорава развој ове болести и донекле уклања њене последице, објавила је још 1960. године Н.П. Дорникова, која је радила на Одељењу болничке терапије Медицинског института Калинин (данас Тверска медицинска академија.

Сува биљка или лек од чичка стављен у капсулу, свеједно, има невероватан учинак на мултипла склерозу.

  • Пацијенти који узимају чичак имају мању дрхтавицу”, наводи Дорникова. – Биљка нормализује мишицни тонус, делимично враца изгубљене моторичке функције и побољшава опште добро пацијената са мултипла склерозом. Разлог томе је ефекат алкалног ехинопсина на централни и периферни нервни систем, који појачава рефлексну ексцитабилност централног нервног система и тонира скелетне мишице чак и код људи са астеничним стањима.

Биљка је још ефикасна у лечењу парализе лица и латералне миотрофичне склерозе.

Обичан чичак или њушка , како је народски називају у Русији, припада роду мордовиа који обухвата више од 190 врста, где су најпознатије, поред обичне,и сферна њушка и њушка широког листа.

Народ чичак одувек сакупља и суши. Лековити су и лист и корен и семе и цвет. Руси га користе за нормализацији крвног притиска, за добар сан, за активно тело и добар апетит.

Кажу да ако употребите чичак против главобоља само једном, сва је прилика да ће она ређе долази. Чичак се успешно носи са боловима у зглобовима и укоченошћу.

Обичан чичан уклања последице зрачења, па се Украјинци куну у њега јер је после Чернобила баш чичак био главни јунак који је многе спасао од стравичних последица зрачења.

Од семенки чичка прави се водена тинктура за лечење парализе и неуритиса, док се алкохолна тинктура користи за атрофију мишица и псоријазу.

Али, којигод рецепт да се користи, а има их много, ваља водити рачуна и никада не сметнути с ума да је чичак у великим дозама отровна биљка.

Када се сакупља семе?

Семе зрелог чичка мора се сакупљати крајем августа – почетком септембра. Осушену биљку треба чувати на добро прозраченом месту у папирним кесама или врецицама. Рок трајања семена и листа је једна, а корена две године.