Почетна » Руски НАРОДНИ ПРЕПАРАТ који помаже код мултипле склерозе
Здравље Вести

Руски НАРОДНИ ПРЕПАРАТ који помаже код мултипле склерозе

Фото: Пекселс

И руска званична и традиционална медицина у једном су сложне: мултипла склероза, једна од најозбиљнијих аутоимуних болести, може да се лечи чичком. Пратећи „стопе” народне традиције која је вековима користила ову биљку за лечење проблема са централним нервним системом, руски лекари су спровели истраживање, на основу кога је направљен и лек од чичка.

Податке да обичан чичак успорава развој ове болести и донекле уклања њене последице, објавила је још 1960. године Н.П. Дорникова, која је радила на Одељењу болничке терапије Медицинског института Калинин (данас Тверска медицинска академија). Сува биљ- ка или лек од чичка стављен у капсулу, свеједно, има невероватан учинак на мултиплу склерозу.

– Пацијенти који узимају чичак имају мању дрхтавицу. Биљка нормализује мишићни тонус, делимично враћа изгубљене моторичке функције и побољшава опште добро пацијената са мултипла склерозом. Разлог томе је ефекат алкалног ехинопсина на централни и периферни нервни систем, који појачава рефлексну ексцитабилност централног нервног система и тонира скелетне мишице чак и код људи са астеничним стањима – наводи Дорникова.

Биљка је још ефикасна у лечењу парализе лица и латералне миотрофичне склерозе. Лековита својства чичка била су позната још у антици. Постоје докази да се у старој Грчкој биљка користила за лечење астеничних стања,пареза и парализе.

Обичан чичак

Обичан чичак или њушка, како је народски називају у Русији, припада роду мордовиа који обухвата више од 190 врста, где су најпознатије, поред обичне и сферна њушка и њушка широког листа. Обичан чичак расте по степама на југу европског дела Русије, и у западном Сибиру. Има га на Кавказу, у Украјини, Малој Азији, Кини, Авганистану, Ирану, север- ној Африци. Расте по падинама, у степи, на пустошима, дуж обала река, по насипима. Биљка је отпорна на сушу и није захтевна.

Народ чичак одувек сакупља и суши. Лековити су и лист и корен и семе и цвет. Руси га користе за нормализацији крвног притиска, за добар сан, за активно тело и добар апетит. Кажу да ако употребите чичак против главобоља само једном, сва је прилика да ће она ређе долази. Чичак се успешно носи са боловима у зглобовима и укоченошћу.

Обичан чичак уклања последице зрачења, па се Украјинци куну у њега јер је после Чернобиља баш чичак био главни јунак који је многе спасао од стравичних последица зрачења. Од семенки чичка прави се водена тинктура за лечење парализе и неуритиса, док се алкохолна тинктура користи за атрофију мишића и псоријазу.

Најчешће корен чичка служи за хипотензију, а суве цветне главице – за упалу тригеминалног нерва.

Биљка се може користити за разне болести, нарочито за сексуалну слабост, хистерију, физичку и менталну исцрпљеност, поремећаје у централном нервном систему, атеросклерозу, заушке и болове у зглобовима.

У Русији се гаји чичак јер га је лакше обрати машинама него ручно. Такође је медоносна и украсна биљка. Али, који год рецепт да се користи, а има их много, ваља водити рачуна и никада не сметнути с ума да је чичак у великим дозама отровна биљка. Само тако ће он бити човечији пријатељ за цео живот.