Почетна » С балкона на трпезу: Засадите башту на тераси
Моја башта Вести

С балкона на трпезу: Засадите башту на тераси

Фото: Пекеселс

Становници великих градова у којима нема довољно зелених површина, или они који живе у зградама, своју башту могу да засаде на тераси.

Како би на балкону или тераси почеле да бујају зачинске и повртарске биљке, потребне су само: мање и веће саксије, гајбе, канте, жардињере, или пак пластичне флаше и семе или расад. Они који имају мали балкон, могу да засаде више биљака у исту саксију.  Постоје и вертикалне баште, односно, да саксије стављате на полице и тако значајно уштедите простор.

Посебно је важна добра дренажа. Пре него што напуните посуде за гајење поврћа земљом, ставите на дно слој шљунка или каменчића. Поврће мора да има довољно простора, светла, воде и хране. Морате га заливати сваког дана, а једном недељно прихрањивати. У прозорским сандучићима могу се гајити шаргарепа, краставац, парадајз, лук, чак и кромпир. Већина тих биљака се размножава семеном, а може се купити и готов расад

Парадајз

Најлакше га је гајити у саксији. Нема ништа боље од код куће узгајаног парадајза, слатког и с танком кожом. Иначе, осетљив је, не сме бити изложен мразу, мора се редовно заливати и прихрањивати. Кад се листови развију, пресадите биљке у саксије пречника седам центиметара. Почетком лета пресадите их поново, али у нешто шире лонце, и изнесите на терасу или прозорску даску. Одрасле биљке подуприте штаповима.

Паприке

Минијатурне слатке паприке можете лако узгајати ако су смештене на топлом и заклоњеном месту. Семе се сеје у пролеће, а за клијање му је потребна температура од 15 до 18 степени. Редовно их заливајте, а кад се појаве плодови, биљке прихрањујте.

Краставац

Може се гајити у сандучићима и саксијама, а семе се сеје у пролеће, кад је температура изнад 15 степени. Пошто је краставац пењачица, биљку можете подупрети штаповима или конопцем. Плодови су зрели после 42 дана.

Тиквице

Ова биљка има веома лепе жуте цветове. Почетком маја семе се посеје у клијалиште, у плитку посуду, а затим се младе биљке пресађују у лонце или сандучиће у размацима од око 45 центиметара. Веома су захвалне за гајење на тераси. Што их више берете, све се више нових плодова формира. Потребно је редовно заливање и прихрањивање.

Купус, карфиол или црвени купус

Ово поврће лепо успева у саксији, а услов је да се редовно залива и прихрањује, а неопходно је да посуда буде довољно велика. Зелена салата Салата се целог лета може сејати у сандучиће и лонце, али између њих је неопходан размак од 25 центиметара. Земља мора бити влажна и богата хранивима, а после ницања потребно им је много воде, јер расту врло брзо.

Шаргарепа

У довољно дубоким посудама можете гајити и шаргарепу. Семе ниче за три до четири недеље, те је гајење овог поврћа препоручљиво само за стрпљиве баштоване. Већ 30 дана након сетве можете их јести.

Бели лук

Бели лук тражи много сунца. Ченове забодите три центиметра дубоко у земљиште, а између њих оставите десет центиметара размака.