Почетна » Са уносом витамина и минерала морамо бити опрезни, јер могу да буду ШТЕТНИ
Вести У жижи

Са уносом витамина и минерала морамо бити опрезни, јер могу да буду ШТЕТНИ

Фото: Депозит
Omega 3 fish oil capsules in a white dish on a light background. Medical food supplies. Unsaturated fatty acid. The concept of healthy eating. Selective focus, Copy space

Пијемо суплементе водећи се мишљу да не могу да шкоде, па их узимамо свакодневно. Међутим, то није најбољи приступ употреби суплемената јер се и са њима, као и са свим, може претерати.

Са свим витаминима и минералима треба бити опрезан јер сваки од њих у прекомерној дози може бити опасан. Зна се да се хидросолубилни витамини (витамини Б комплекса и витамин Ц) излучују путем урина, уколико се унесу у прекомерној дози, пошто су растворљиви у води.

  • С друге стране, витамини који су растворљиви у мастима (А, Д, Е и К) могу да стварају депое уколико се прекомерно унесу и тако имају штетан ефекат. Што се тиче минерала, треба бити опрезан са свима и поштовати ПДУ – препоручен дневни унос. Уколико неки препарат има 500% ПДУ (пет пута већу концентрацију од препоручене), поставља се питање да ли нам је потребна толика концентрација супстанце и какав је њен пут у организму – каже др сц. мед. Марија Анђелковић, из Центра за спортску исхрану и суплементацију.

Особе са обољењима бубрега или јетре требало би да буду опрезне приликом коришћења суплемената јер се они у јетри највећим делом метаболишу а путем бубрега избацују (један део суплемената). Уколико је особа здрава и поштује препоручену дозу, уз оправдан разлог за суплементацију, не би требало да буде већих проблема.

Многи суплементи могу бити опасни.

  • Уколико неко има хронична обољења, тешка акутна стања, проблеме са гастроинтестиналним или кардиоваскуларним системом, требало би да се саветује са лекаром пре употребе суплемената. Иако се продају без рецепта, неки од њих могу да имају ефекат лека и треба бити обазрив приликом коришћења. На пример, суплементација гвожђем без консултације са лекаром може бити штетна по здравље – каже др Анђелковић.

Може ли се добром исхраном и начином живота избећи потреба за суплементацијом?

– Према званичним препорукама многих институција које се баве нутрицијом, правилна и уравнотежена исхрана не захтева посебну суплементацију. Међутим, довољно је да свако од нас анализира један дан и схвати да нисмо имали пет распоређених оброка, да храна није била разноврсна, да нисмо имали довољно порција воћа и поврћа… Потребно је време и воља да се испоштују чак и основна начела правилне исхране и ту суплементација ступа на сцену, да употпуни нашу исхрану.