Почетна » Сачувајте виталност: Вежбајући победите зимогрожљивост
Физиотерапеут Вести

Сачувајте виталност: Вежбајући победите зимогрожљивост

За оне који су зимогрожљиви и тешко подносе температурне разлике лек је у физичкој активности. Редовна рекреација јача капацитет плућа и убрзава циркулацију, а то су кључне ствари за добру терморегулацију.

Стручњаци за фитнес кажу да је пожељно да се сваке недеље примењује другачији тренинг. Тако се ангажују различите групе мишића, а физички се постаје спремнији и вештији.

Избор вежби за победу над зимогрожљивошћу је неограничен. Овом приликом предлажемо вежбе са степером. Уколико немате овај реквизит, може да послужи степеник или нека већа, довољно чврста кутија за алат.

Загревање

Лаганим темпом пењите се и спуштајте на клупицу, наизменично подижући колена. Припрема за вежбање треба да траје од три до пет минута.

Получучањ

Заузмите положај получучња водећи рачуна да су вам стопала обе ноге у равни. Подижите се на горе и прелазите на другу страну клупице. Одредите темпо који вам одговара и радите вежбу два до три минута.

Истезање ногу

Поставите врхове прстију руку на потиљак. Затегните стомак и исправите леђа. Попните се на клупицу са стране па слободну ногу подигните у страну. Поновите 15 до 20 пута једном, па затим другом ногом.

Скок – чучањ

Станите испред клупице. Затим обема ногама истовремено скочите на клупицу и спустите се у чучањ, али водите рачуна да ноге остану у ширини кукова. Поновите 10 до 15 пута. Направите паузу два минута, па поновите још једном.