Почетна » Само осигурано пољопривредно газдинство је сигурно
Вести

Само осигурано пољопривредно газдинство је сигурно

Компанија „Дунав осигурање“ организовала је у просторијама своје пословнице у Градишки шесту едукативну радионицу „Жене у агробизнису“, на којој је било речи о значају осигурања пољопривредне производње, а представљене су и бројне погодности осигурања уопште.
Директор филијале „Дунав осигурања“ у Бањалуци Млађен Мацановић рекао је да је та компанија један од лидера у осигурању усева и плодова на подручју које покрива та филијала у Републици Српској.
– На подручју филијале Бањалука, Компанија „Дунав” осигурава више од 151 хектар површина, што је потврда да смо задобили поверење носилаца пољопривредних газдинстава – рекао је Мацановић и представио је понуду те компаније у области осигурања пољопривреде – поврћа и плодова, као и осигурање животиња и имовине.

Излагање Мацановића заинтересовало учеснике радионице

Према његовим речима, из богате понуде услуга „Дунав осигурања“ за осигуранике у Бањалуци и околини издвајају се осигурање усева и плодова ратарских и повртарских култура, а нарочито осигурање јабуке као воћарске културе, односно пшенице, кромпира, купуса, као и усева чија је производња на том подручју у порасту.
Годишња премија осигурања за ратарске културе, у зависности од врсте и просечног приноса, креће се од 56,35 конвертибилних марака (КМ) по хектару за кукуруз и 45,50 КМ за пшеницу. Што се тиче осигурања воћарских засада, може се издвојити понуда за осигурање јабука и шљива с премијом од 1.280 КМ за 2.000 стабала по хектару и осигурање крушака с премијом од 2.560 КМ за 2.000 стабала по хектару.
– Има простора за снижавање премије ако би се осигурање у пољопривреди омасовило – истакао је Мацановић и навео да је око шест одсто пољопривредних површина у РС осигурано, да је то веома мало, а да су елементарне непогоде у периоду вегетације све чешће. Он је истакао да је Филијала Бањалука „Дунав осигурања“ у последње три године исплатила више од 188.000 КМ на име одштете осигураницима који се баве пољопривредном производњом (усеви и плодови).
– После катастрофалних поплава које су задесиле Републику Српску 2014. године, нарочит значај добило је осигурање имовине, и то како стамбених објеката и ствари домаћинства тако и пољопривредних грађевинских објеката, механизације и залиха производа у њима – рекао је он.
„Дунав осигурање“ је креирало нову услугу за осигурање имовине физичких лица, популарно названу „чувар куће“, подсетио је Мацановић и додао да за просечно домаћинство са укљученим ризиком од поплаве, али и свим осталим ризицима, месечна премија износи око шест КМ.
Радионици су присуствовали пољопривредни произвођачи с подручја општине Градишка, Лакташи, Топола, Србац, који су констатовали да углавном сеју пшеницу и кукуруз, а имају и пластенике. По закону су у обавези да осигурају земљиште, а одабрали су „Дунав осигурање“ јер нуди најбоље услове.

Млађен Мацановић, директор Филијале „Дунав осигарања“ Бањалука

На основу свега наведеног, директор Филијале Бањалука Млађен Мацановић поручио је пољопривредним произвођачима да, уколико имају могућности, осигурају своје усеве јер је то, како је додао, корисно будући да је сигуран пољопривредник само осигуран пољопривредник. Такође је навео да Министарство пољопривреде осигурава односно субвенционише усеве до 50 процената.
– Ми желимо да додатно помогнемо нашим пољопривредним произвођачима тако што ћемо у правилник о подстицајима за 2019. годину уврстити средства за суфинансирање осигурања површина од елементарних непогода у проценту до 20 одсто – рекао је Мацановић.
Та помоћ ће, и даље верује, бити ветар у леђа пољопривредним произвођачима како би остали на својој земљи и обрађивали је.
– Проценат осигурања на простору које покрива Филијала Бањалука је врло низак, а ми желимо да едукацијом попут ове данашње, која је била веома значајна, повећамо тај проценат како би наши пољопривредни произвођачи били сигурни у своје приходе – закључио је Мацановић.

Предраг Смиљанић, агроном

Пољопривредни стручњак Предраг Смиљанић истакао је да је осигурање једини начин да се пољопривредна производња заштити од пропасти.
– Не можемо очекивати да зарадимо, али можемо се заштитити да не пропаднемо. Сматрам и надам се да ће „Дунав осигурање“ и даље радити на проширењу портфолија осигурања и у овом делу – истакао је Смиљанић.
Говорећи о значају едукације, он је навео да је ова презентација први корак и да треба наставити систематски са едукацијом, па чак и ићи од куће до куће и људима објашњавати да осигурање није луксуз већ потреба. Смиљанић је навео податак да у Лијевче Пољу мали проценат, тачније свега један до два одсто домаћинства има осигурану производњу. Пре рата комплетна воћарска производња у овом крају била је осигурана, додао је он.

Боро Тополовић, пољопривредник из Сефероваца

Боро Тополовић из Сефероваца који се бави производњом лубенице, кромпира, купуса, пшенице и кукуруза на 25 хектара површине каже да је дуго тражио кућу преко које би осигурао свој, и труд својих укућана и да је пре четири године одабрао „Дунав осигурање“.
– Две године нисам имао штету, а две јесам. Тим из „Дунав осигурања“ на време је изашао на увиђај и проценили су насталу штету. Задовољан сам јер сам покрио свој улог. Осигурање је велика сигурност у послу – навео је Тополовић.
Он је поручио свим пољопривредницима да осигурају производњу у што већем броју јер би се, како је навео, могла направити и јефтинија премија за осигурање када би више произвођача осигуравало свој труд и рад.