Почетна » Самоћа шкоди доброј линији
Вести

Самоћа шкоди доброј линији

Последња студија аустралијског универзитета показала је да се особе које живе саме најчешће хране нездраво и нередовно.

Самачки живот има много предности – нико вам не отима даљински, кућу спремате кад и ако желите, а можете и да спавате потпуно наги, без бојазни да ће неко наићи. Но, најновија истраживања једног аустралијског унивезитета показују да постоји једна лоша ствар код самаца: особе које живе соло најчешће се хране нездраво и нередовно!

Студија је показала да самци не уносе довољно витамина, минерала, антиоксиданаса, свежег воћа и поврћа, не кувају редовно и не иду у набавку хране која може да помогне у поревенцији болести, као што то чине особе које живе у пару.

Неки од разлога које самци наводе не тичу се само мањка кулинарских вештина, већ и чињенице да нема никога да им помогне у набавци, високих цена намирница поготово за једну особу, а највише изостанак мотивације да кувају само за себе. Ово је нарочито случај код соло мушкараца.

– Резултати показују да самци уносе мање разноврсну храну, нарочито из групе намирница које се односе на воће, поврће и рибу – објашњава Кетрин Хана, један од аутора ове универзитетске студије. – Наше истраживање показује да самачки живот може представљати баријеру здравој исхрани јер искључује традиционалне културолошке поделе улога у вези са храном и кувањем.

Хана и њен тим колега дошли су до закључка да самци не само да су мање мотивисани да кувају и спремају храну за себе, већ не воле ни да једу сами. Самим тим имају навику да спремају полуготова јела или оброке који нису довољно хранљиви. У том смислу, помогло би да имају партнера с којим би заједно припремали оброке и водили рачуна о здравијој исхрани.

– Одсуство подршке да се придржавамо здравих навика у исхрани и потешкоће које сви понекад имамо кад формирамо порције за дневни унос хране, свакако лоше утичу на наш начин исхране – истиче Хана.

Новац такође игра важну улогу у домаћинствима са само једним извором прихода: здраве намирнице попут рибе, свежег воћа и поврћа изискују честе одласке у набавку, а због кварљивости морају одмах да се конзумирају.

Нека од ранијих истраживања на ову тему показала су да особе које једу кувана јела спремљена код куће имају знатно мањи ризик да оболе од гојазности, срчаних обољења и дијабетеса типа 2.

Популацијски трендови нажалост не иду у прилог овој тези. Наиме, у развијеним друштвима све је већи број особа које живе саме. Још 2010. је тај број само у Аустралији досегао 23 одсто, док се у Америци тај проценат попео на 27 одсто. Питање је како стоје ствари у Србији у 2015.

Спремање хране и кување за једну особу заиста не морају да буду скупи нити да одузимају превише времена. Можда се неко досети да направи књигу рецепата за оброке намењене самцима, који ће им дати нове идеје и помоћи да уштеде.