Почетна » Савети да полако, али сигурно смањите унос шећера: Ово је препоручена дневна количина
Здравље Вести

Савети да полако, али сигурно смањите унос шећера: Ово је препоручена дневна количина

Дијететичари виде исхрану са високим садржајем шец́ера као важан фактор  гојазности и дијабетеса. Препоручени унос шећера је између 20г и 30г дневно, али ретки су они који то заправо и поштују.

Смањење уноса шећера

Док је шећер нормалан део функционисања нашег тела, сама количина „скривених“ или „слободних“ шећера уграђених у нашу храну отежава смањење уноса шец́ера.

Када решимо да смањимо нивое уноса то не мора да буде мукотрпан процес самоодрицања, најбољи начин је да се та промена направи полако.

Добро се наспавајте

Квалитетнији сан може да има огроман утицај на наше физичко и ментално здравље, а чак помаже у регулисању начина на који наше тело обрађује шећер. У студији од преко 4.000 људи, они који су спавали мање од 6 сати имали су двоструко веће шансе да имају ћелије које су мање осетљиве на инсулин. Ово је било тачно чак и након што су истраживачи узели у обзир друге животне навике. Шећер у крви у нашем телу расте између 4 и 8 сати ујутру, одражавајући здрав циклус буђења типичног обрасца спавања. Међутим, ако тело није у потпуности одморно или је навикло на доручак са високим садржајем шећера, то може да резултира тиме да се ујутро осећате уморније. Људи који су неиспавани конзумирају више нездраве хране, углавном висококалоричне масне хране него људи који испуњавају своју дневну квоту спавања, пише Миррор.

Пронађите алтернативе са мало шец́ера или без њега

Далеко најлакша промена коју можете да направите у својој исхрани је да купите алтернативе са ниским садржајем шећера које су доступне за већину дневних намирница.

Будите бољи у читању етикета

Иако је тешко пронац́и производе са нула шећера, ипак можете да направите најздравији могуц́и избор и нађете намирнице са ниским садржајем шећера.