Почетна » Секс на памети и у деветој деценији
Занимљивости Здравље

Секс на памети и у деветој деценији

Амерички Међународни центар за дуговечност недавно је истраживао утицај старења на сексуални живот, али је трагао и за подацима о томе колико често старији упражњавају секс, као и колико често мисле на вођење љубави.

Подаци су изненађујући за све осим за саме сениоре, јер они стално истичу да жеља за интимношћу не јењава с годинама.

То су потврдиле и многобројне студије које се баве сексуално активном популацијом 65+.

Mушки испитаници дефинитивно потврђују стереотип да су и у старијем добу сексуалнији од жена. Чак један од седам испитаника се изјаснио као сексуално активан, у смислу да има снажну жељу за сексом, у односу на само једну од 52 испитанице.

Док помисао на секс углавном ишчезне око осамдесете, чак три од четири мушкарца кажу да у тим годинама и даље размишљају о сексу, а тако каже и једна од две жене обухваћене овом студијом.

Изгледа да су сексуалне мисли повезане са самом сексуалном активношћу, без обзира на пол. Испитаници оба пола који учестало размишљају о сексу исти су они који су недавно били или су тренутно сексуално активни. Но, ово није потврђено као правило, јер је велики број испитаника, нарочито мушких, који нису сексуално активни, а учестало размишљају о том чину.

Младима може бити изненађујуће сазнање да међу сениорима више од 60 одсто мушкараца и 37 одсто жена тврде да су имали сексуални однос у последњих годину дана, док је половина тог броја била сексуално активна у протеклих месец дана.

За све који су забринути да се одређене фукције гасе с годинама, ево разуверавајућих података: Чак се и осамдесетогодишњаци осећају разиграно. Један од четворице испитаника, као и једна од десет жена, изјавили су да су били сексуално активни током прошле године.

Романсе и емотивни односи су суштина живота – не само у младости, већ током читавог животног циклуса. Упркос томе, сексуалност међу старијима је још увек табу и у потпуности запостављена област изучавања.

Иако је много старијих особа код којих је сексуално активан живот запостављена и помало заборављена категорија, не треба сметнути с ума да се сексуална активност повољно одражава на психофизичко здравље. Познато је да умањује стрес, побољшава сан, отписује бројне здравствене проблеме. Сексуална енергија нас чини лепшима, задовољнијима, смиренијима, а најсвежије студије су потврдиле да нас такође чини и паметнијима, јер поспешује рад можданих вијуга.

Један амерички часопис је објавио чланак у коме наводи да се с годинама брже и лакше долази до оргазма. Док се више од 60 одсто жена између18. и 24. године старости изјаснило датоком последњег сексуалног односа није доживело оргазам, 65 одсто жена у тридесетим и чак 70 одсто жена у четрдесетим и педестим имало је потврдан одговор.

Какав је случај с дамама у шездесетим? Америчка студија довела је до занимљивих резултата – док сексуална активност код жена с годинама опада, чак две трећине сексуално активних жена је изјавило да скоро увек доживи врхунац. Закључак студије је да најстарије испитанице имају највећи степен доживљених оргазама – свет је пун насмејаних дама у позним годинама